USA ska skicka specialstyrkor till Syrien

Uppdaterad 2015-11-17 | Publicerad 2015-10-30

Amerikanska specialstyrkor kommer att sättas in i krigets Syrien.

De ska stötta grupper som tidigare varit framgångsrika i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Islamiska staten.

Det handlar om ett mindre antal rådgivare som ska stationeras i norra Syrien. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det rör sig om 20 till 30 personer.

De ska stötta grupper som tidigare varit framgångsrika i kampen mot terrorgruppen Islamiska staten, IS. Uppgifterna kommer från en högt uppsatt myndighetskälla.

– Det är en förskjutning men inte en förändring av USA:s strategi i kampen mot IS, säger källan till NBC News.

Har fått kritik

Barack Obama är under hårt tryck i USA på grund av bristen på framgångar i kampen mot IS brutala terror.

Många av presidentens politiska motståndare ser agerandet som ett försök att tysta kritiken.

– Jag är orolig för att administrationen försöker sätta in begränsade åtgärder som kommer försent och inte kommer att göra någon skillnad, säger republikanen Mac Thornberry, ordförande för försvarskommittén i representathuset till NBC News.

Iran med i samtal

Under fredagen träffades flera viktiga maktspelare i Syrienkriget i Wien. I samtalen deltog utrikesministrarna från USA, Saudiarabien, Ryssland, Turkiet och Iran. Att det sistnämnda landet är representerat beskrivs som ett stort genombrott. Iran har en nyckelroll i den syriska krisen, men har inte deltagit i diskussionerna tidigare.

– Det är många som har efterlyst det här. Det är bara de stormakter som stödjer Syrien som kan sätta press på al-Assad och få honom att gå med på kompromisser, säger Mellanösternkännaren Per Jönsson till TT.

Följ ämnen i artikeln