Spelkedjan Game i konkurs - då snuvas kunderna på pengar

Uppdaterad 2015-06-12 | Publicerad 2015-06-11

Pernilla: ”Har i praktiken skänkt våra spel till dem”

Butikskedjan Game har gått omkull. Det är dåliga nyheter för kunder som fått värdekort för spel som de lämnat in.

De pengar som de fått tillgodo kommer nämligen brinna inne.

– Det känns jättetråkigt, säger Pernilla Vicklander, en av de drabbade.

Till slut blev internet-konkurrensen för tuff. För några veckor sedan försattes den svenska spelkedjan Game Store Group i rekonstruktion. Då fanns det planer på att sälja de 32 spelbutikerna till en ny aktör. Men affären sprack, och kedjan tvingades i konkurs.

– Jag kan inte säga vilket företag som var intresserad av att köpa butikerna, men det fördes seriösa diskussioner, säger konkursförvaltaren Christoffer Hamilton.

Många drabbade

Nu ska butikernas lager tömmas. Det innebär att de som är sugna på dator- och tv-spel kan fynda grejer till 50 procents rabatt.

– Det är jättetryck i butikerna. Det är mer folk än dagen före julafton, säger Christoffer Hamilton.

Men för många kunder är konkursen riktigt sura nyheter. Tidigare har det nämligen varit möjligt att lämna in gamla spel och konsoler och få ett värdekort i utbyte. Detta kort har sedan kunnat användas som betalningsmedel i butikerna.

Men i och med konkursen har korten blivit värdelösa. En av dem som drabbats av det är Pernilla Vicklander i Storvreta utanför Uppsala.

– Game skrev på Facebook före konkursen att de inte längre tog emot presentkort. Då frågade jag dem om det även gällde värdekorten. När jag fick beskedet att de också var ogiltiga hade butikerna redan stängt. Då var det försent, säger hon.

– Vi har i praktiken skänkt våra spel till dem. De har hanterat det väldigt illa.

Pernilla har lämnat in spel som hennes barn tröttnat på till ett värde av drygt 500 kronor.

– Jag pratade med en mamman till en av min sons kompisar, och de hade värdekort på 1 000 kronor. För barn är det väldigt mycket pengar. Många måste ha drabbats av det här.

Blir sannolikt utan pengar

På Games hemsida kan värdekortsinnehavare registrera vilka summor de har innestående hos butiken. Men chansen att de kommer att få tillbaka några pengar är mikroskopisk.

– Det är ju så i en konkurs att fordringsägare prioriteras olika. I det här fallet är den största skulden till moderbolaget. Därefter kommer den svenska staten. Sedan kommer alla leverantörer och kunder som fått sådana här kort, säger konkursförvaltaren Christoffer Hamilton.

Efter att de fordringsägare med högst prioritet fått sina pengar fördelas eventuellt kvarvarande medel bland de övriga aktörer som bolaget är skyldigt pengar.

– Men om beloppet som man ska få tillbaka är mindre än 100 kronor så betalas inget ut. Så kommer de nog bli för de flesta kunder, tyvärr, säger Christoffer Hamilton.

Följ ämnen i artikeln