Expert: Detonationen skedde under vattenytan

Uppdaterad 2015-04-14 | Publicerad 2015-04-13

Den oförklarliga smällen i Trosa skärgård fortsätter att förbrylla.

Enligt experter handlar det av allt att döma om en undervattensdetonation.

Men vem som utfört den kan ingen svara på.

Niklas Wiklund, örlogskapten.

Hus började skaka och dånet hördes på flera mils håll.

Men fortfarande står smällen i lördags i Trosa skärgård kväll helt utan förklaring.

Under vattenytan

Efter att ha tagit del av medieuppgifter gör örlogskaptenen Niklas Wiklund, känd som försvarsbloggaren Skipper, bedömningen att det troligen handlar om någon form av detonation under vattenytan.

– Vittnesuppgifter tyder på att det kan ha varit en kraftig undervattensdetonation. Jag har varit med om väldigt många undervattensdetonationer när man fällt sjunkbomber och beskrivningarna stämmer väldigt väl överens med hur det upplevs, säger Niklas Wiklund.

Han avfärdar att det skulle handla om en detonation i luften, till exempel ett jaktplan som bryter ljudvallen.

– Det har ju skakat i marken och det brukar det inte göra om det skett en explosion i luften. Och de som har varit ute med båtar har upplevt det som att man kört på något i vattnet. Det tyder på att det är en undervattensdetonation.

"Oerhört anmärkningsvärt"

Han vill inte spekulera i vilken typ av aktör som kan ligga bakom den misstänkta sprängningen.

– Men det är oerhört anmärkningsvärt att man inte har kunnat härleda en så kraftig detonation som så många personer har upplevt på olika sätt och så väldigt starkt.

Om en detonation har skett på havsbotten bör det ha bildats en krater som skulle kunna undersökas av marinens minröjningsfartyg.

– Men då ska man hitta den här platsen och det är inte helt lätt när man inte har mer uppgifter att gå på. Men än så länge bör det vara en polisiär uppgift, säger Niklas Wiklund.

Har ingen information

Försvarsmakten uppgav på måndagskvällen fortsättningsvis att man inte haft någon form av aktivitet i området.

– Vi har kontrollerat med våra taktiska staber och vi har ingen information om att Försvarsmakten gjort något sådant, säger Mikael Sundving på Försvarsmaktens informationsavdelning.

Inte heller SMHI har någon förklaring, enligt TT. Och polisen har har lagt ner sin undersökning i brist på uppslag.

– Det är udda. Vi har ingenting att gå på. Ingen plats, inga skadade, vi vet helt enkelt inte vad som har hänt, säger länsvakthavande polisbefäl i Sörmland Mia Magnusson.

Följ ämnen i artikeln