Liberta, 32, lär de gamla att blogga och ta selfies

Publicerad 2015-07-16

Hon minns att hon som liten ofta var avundsjuk på sina vänner som hade både mor- och farföräldrar i Sverige.

Liberta Mehmedis egen släkt bodde kvar i Makedonien.

Kanske är det en av anledningarna till att hon alltid älskat att umgås med äldre.

Redan när hon extraknäckte på äldreboenden under studie­tiden, reagerade Liberta på att de äldre ofta var sysslolösa.

- Det handlar ofta om att överleva, inte leva. Det finns inte tid att umgås med de äldre eftersom personalen har fullt upp med att hinna med de mest basala behoven, säger Liberta.

Det här motiverade henne att skapa förändring. I dag är hon utbildad folkhälsovetare och coach och arbetar heltid som hälso­samordnare på två äldreboenden där man bestämt sig för att satsa ordentligt på hälso­främjande aktiviteter.

Boxning och happy hour

När hon började hade Liberta en tydlig plan med vad hon ville. Snabbt insåg hon att för att verkligen göra skillnad var det de boendes vilja som behövde lyftas.

- Så jag knackade dörr och lyssnade och lärde mig vilka intressen som fanns. Det finns så mycket liv kvar i de boende jag träffar och jag väljer att se det friska i varje individ, även i den som är sjuk.

I dag har Liberta till exempel infört sittcirkus, där färgglada tyger och balansgång på planka ersatt den mer monotona sittgympan.

Bland de två - tre aktiviteter de boende erbjuds varje dag finns också boxning, happy hour med sång och dans, promenader både i grupp och individuellt samt utflykter - både planerade och spontana.

För Liberta är det självklart att de äldre ska få en möjlighet att fortsätta med sina intressen trots att de flyttat till ett boende.

- Fysisk aktivitet är viktigt och det är dagens äldre medvetna om. Dessutom stärker det både självkänsla och självförtroende och har en medicinsk effekt.

- Jag har sett personer som varit sängliggande vakna till liv och fått både ökad aptit och förbättrad sömn. Jag vill inspirera de boende att nå sin fulla potential och sina mål - människan slutar aldrig att lära.

”Skriver om min vardag”

En av dem som är mer aktiv i dag än när hon bodde själv, är Ing-Britt Johansson, 74.

Tack vare de utflykter Liberta tar med de boende på, kunde Ing-Britt förra sommaren bada utomhus för första gången på flera år. Dessutom har hon lärt sig både att ta selfies och att blogga.

- Jag skriver mest om min vardag här på boendet och de tokigheter Liberta lyckas locka med mig på. Bilderna som läggs ut på Facebook har jag godkänt, säger Ing-Britt.

De äldres närvaro på Facebook är uppskattat bland de anhöriga.

De som inte kan hälsa på så ofta har nu möjlighet att spana in mammas eller farfars vardag, och personalens arbete har fått välförtjänt uppmärksamhet. Eva Jönebring, 58, är mycket nöjd över att nu kunna följa sin mammas vardag både på plats och på sociala medier.

”Det räcker inte”

- Liberta har en förmåga att hitta vägen in till de som bor här. Hon ser till människans alla delar och aktiverar de äldre på många olika plan, säger Eva.

Genom att i sociala medier visa upp de äldre och den medicinska effekt en aktiv vardag har, hoppas Liberta också kunna motivera beslutsfattare att anställa fler personer med hennes specifika arbetsuppgifter.

- Det räcker inte med att redan stressad personal ska försöka hinna med en snabb sång­stund. Vi har äran och glädjen att få ta del av de sista åren av ett långt liv - de åren ska inte sovas bort.

Dela ditt inlägg och tagga med #seniorsommar

Följ ämnen i artikeln