Stärkt närvaro efter hot mot regeringen

Publicerad 2015-11-17

Fler och synligare poliser kring riksdagshuset och Rosenbad.

Säkerhetspolisen har gjort bedömningen och efter måndagens hot höjer polisen bevakningen.

– Vi kommer att ha ökad insyn och ökad närvaro vid vissa objekt, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Under måndagen mottogs ett hot riktat mot statsminister Stefan Löfven och hans ministrar. I mejlet med det hotfulla budskapet skrevs att de riskerade att utsättas för en våldsam attack under tisdagen.

Hotet utreddes av Säpo som under måndagen lämnade över en bedömning till polisen. Några ytterligare hot ska inte ha inkommit sedan dess.

– Det finns ingen ny information förutom den som vi gav i går. Riksdagens och regeringens verksamhet pågår och fortgår som vanligt under dagen, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo, till Aftonbladet.

Ingen gripen

Han vill inte kommentera vilka åtgärder som Säpo vidtagit eller hur utredningen pågår. Ingen är i nuläget gripen för hotet.

Ansvaret för en utökad bevakning av hotet hamnar hos Stockholmspolisen – som har vidtagit åtgärder efter Säpos bedömning.

– Naturligtvis har vi tagit till oss de uppgifter som kommit och vi kommer att ha ökad insyn och ökad närvaro vid vissa objekt. Vi har dessutom skapat oss en god beredskap att agera om något skulle inträffa, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid polisen i Stockholm.

Fler poliser kommer att vara synliga kring berörda områden, men allmänheten ska inte påverkas.

– Vi har inte gjort några gigantiska avspärrningar som gör att man måste använda andra vägar eller infört särskilda id- eller passagekontroller.

Inget ökat terrorhot

– Men jag hoppas att man märker av att vi har en ökad tillsyn och finns tillgängliga på flera olika sätt, säger Kjell Lindgren.

Den utökade bevakningen kommer att kvarstå så länge man gör bedömningen att en hotbild kvarstår, och avvägningar görs kontinuerligt tillsammans med Säpo.

Däremot har attackerna i Paris inte påverkat den allmänna polisnärvaron.

– Nej, säkerhetspolisen har ju i sin bedömning sagt att hotbilden mot Sverige inte är förändrad utan ligger kvar på samma nivå, säger Kjell Lindgren.