Polisen: ”Vi kommer inte att kontrollera alla”

Publicerad 2015-11-12

Sedan klockan 12 i dag har Sverige, på begäran av Migrationsverket, infört en tillfällig inre gränskontroll. Polisen har nu meddelat hur detta påverkar svenska medborgare samt hur arbetet och gränskontrollerna kommer att gå till rent praktiskt.

– Urvalet kommer att ske slumpmässigt, säger Patrik Engström, chef för Nationella operativa avdelningen, NOA.

Samtidigt som regeringens beslut om att återinföra gränskontroller fastställdes klockan 12 på torsdagen höll polisen en presskonferens i Stockholm.

Fokuserar på södra Sverige

Polisen lät meddela att fokus framöver kommer att ligga på Region Väst (Hallands och Västra Götalands län) och Region Syd (Kalmar, Kronobergs, Blekinge och Skåne län). Och på måndag resursförstärks landets södra regioner.

Det kommer att innebära påfrestningar och gränskontrollerna riskerar att gå ut över annat polisiärt arbete. På presskonferensen uppgav polisen dock att situationen är hanterbar och att de kommer att lösa uppgiften.

– Vi fokuserar vår förmåga där vi för närvarande ser de stora flödena, säger Tomas Wallberg, kommenderingschef för polisens särskilda insats Alma, som är inriktad på flyktingkrisen.

Som det ser ut nu arbetar de utifrån att kunna upprätthålla kontrollerna i omkring sex månader. Ännu finns dock inget beslut om hur länge de ska vara kvar.

Gränskontrollerna gäller både Öresundsbron och färjetrafiken från Danmark och Tyskland.

Aftonbladet har tidigare under dagen rapporterat att Hyllie station, en station på den svenska sidan före Öresundsbron, är där polisen kommer att inrikta gränskontrollerna på tågen Redan under torsdagseftermiddagen hade polisen börjat kontrollera passagerare på tåg från Köpenhamn.

Kommer inte att kontrollera alla

Rent praktiskt kommer polisen att bedriva sådan gränskontroll som i dag bedrivs mot tredje land, det vill säga länder utanför Schengenområdet. Med vissa skillnader.

– Vi är skyldiga att bedriva hundraprocentig gränskontroll mot tredje land. Vi är inte skyldiga att göra när vi själva återinfört gränskontroll. Vi kommer alltså inte att kontrollera alla som reser över inre gräns, säger Patrik Engström, chef för gränspolissektionen vid NOA.

Men alla som reser in och ut ur Sverige till andra EU-länder förväntas kunna visa att de har rätt att vistas i landet. Detta genom att visa upp exempelvis pass eller nationellt id-kort. För en svensk medborgare uppges det räcka med att ha med sig körkort eller annan legitimation.

Gränskontrollerna kommer att se olika ut beroende av färdmedel och trafikintensitet. På färjelinjer med färre passagerare är det av naturliga skäl lättare att kontrollera alla.

”Slumpmässigt urval”

Engström var på presskonferensen tydlig med att det inte någonstans kommer att ske en selektiv stickprovskontroll.

– Vi kommer att göra ett urval och det urvalet kommer att göras slumpmässigt, säger han.

– Kontrollerna får inte göras mot något som kan uppfattas som en etnisk markör. I stället kan det handla om att man till exempel stannar var fjärde eller var femte bil.

Öresundsbron är en trafikintensiv plats och utgör därför en av de gränsövergångar som väntas utsättas för extra hårt tryck. Dagligen passerar tiotusentals pendlare över bron och de inre utlänningskontrollerna kommer med stor sannolikhet att att orsaka köer och viss trafikstockning.

Hur kommer detta att påverka människors arbets- och livssituation?

– Det kommer att påverka, det kommer det att göra, säger Patrik Engström till Aftonbladet.

Sverige inför gränskontroller – få hela bilden

I NATT: Över 500 har sökt asyl vid gränsen

TV: Så var första dygnet med gränskontroller

SÖK ASYL ELLER VÄND: Ali vill vidare – men här tar det stopp

BESLUTET: Tillfälliga gränskontroller infördes i går

ASYLEXPERTEN: ”Beslutet verkar vara fattat i panik”

FLYKTINGAR PÅ SAMOS: ”Vi åker till Sverige i alla fall”

FAKTA: Så ska det fungera

FAKTA: Ta med passet – så påverkas du av kontrollerna

LENA MELLIN: Beslutet kan betyda ännu fler asylsökande

Följ ämnen i artikeln