Falk utlämnas till Spanien

Uppdaterad 2022-07-02 | Publicerad 2014-07-10

I juni gick han fri från ett 18-årigt fängelsestraff.

Men i dag tog de juridiska turerna kring Jonas Falk, 41, en ny vändning när tingsrätten beslutade att utlämna honom till Spanien.

Detta eftersom han är misstänkt för brott i Medelhavslandet.

Efter rekordlånga tre och ett halvt år i häkte släpptes Jonas Falk, tidigare Oredsson, av Svea hovrätt. Falk misstänktes vara huvudman i en jättelik kokainhärva och dömdes i första instans till 18 års fängelse för grova narkotikabrott.

Men bara ett dygn efter att han släppts på fri fot av hovrätten greps han igen, efter att ekobrottsmyndigheten i Spanien utfärdat en europeisk arresteringsorder.

Greps efter 36 timmar

Falk blev internationellt efterlyst samma stund som han släpptes. Efter 36 timmar i frihet greps han och två dagar senare häktades han igen enligt den europeiska arresteringsordern.

I dag kom beslutet i Stockholms tingsrätt rörande arresteringsordern – Jonas Falk ska utlämnas till Spanien.

Han misstänks för skattebrott, penningtvätt och medlemskap i en kriminell organisation i Spanien. Stockholms tingsrätt undantar dock den sista brottsmisstanken som i arresteringsordern beskrivs som "deltagande i kriminell organisation".

Advokaten: ”Samma brott”

Enligt åklagaren ska Jonas Falk ha investerat pengar från drogverksamhet i bland annat en restaurang på Mallorca och ett hus i Sitges utanför Barcelona.

Falks advokat Tobias Enoksson är kritisk till åtalspunkten penningtvätt.

– Hur kan man tvätta pengar från ett narkotikabrott man är frikänd för? Det är i princip samma brott som redan har prövats i målet, säger han.

Riskerar 20 års fängelse

Brotten som Falk misstänks för kan leda till 20 år i fängelse, enligt den spanska gärningsbeskrivningen.

Advokat Tobias Enoksson, som själv precis läst Stockholms tingsrätts beslut, har ännu inte bestämt om han ska överklaga.

– Men det är mycket möjligt, jag ska prata med min klient om det i eftermiddag. Men det finns ju också en gräns för hur länge man står ut med att sitta frihetsberövad, säger han och tillägger:

– Man vrider ju om armen på honom i och med detta beslutet. Om vi överklagar kommer det bli ytterligare tid i häktet.