”Det kunde varit mycket värre”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-05

Skansens informationschef: Skadorna verkar vara mest på utsidan

Första känslan var närmast panik.

– Det kändes hemskt. Men nu känner jag faktiskt en enorm glädje. Det kunde varit mycket värre, säger Skansens informationschef Marita Wikander.

Under kvällen kommer man att undersöka exakt vad som skadats i det unika huset.

Strax efter klockan 22 stod Marita Wikander knappt 100 meter från det eldhärjade gamla trähuset ute på Djurgården.

Fastigheten och samlingarna i den, främst målningar och cirka 300 uppstoppade nordiska djur, ägs numera av Skansen.

– Jag står här utanför och kan se att skadorna verkar vara mest utvändiga, säger Marita Wikander.

– När jag först fick beskedet i kväll att Biologiska museet brann så kändes det hemst. Det var förfärligt. Men nu när jag ser att man lyckats få kontroll över elden så snabbt så känner jag en stor glädje och lättnad.

Sent på lördagskvällen var det oklart om de unika väggmålningarna av Bruno Liljefors skadats.

– Vi vet inte hur det ser ut inuti ännu. En restvärdesman från räddningstjänsten är på väg att gå in nu för att göra en första kontroll. Men det verkar inte alls så illa som vi först trodde. Och det verkar som det mesta av skadorna finns på utsidan.

Skansen har försäkrat huset. Men målningarna inuti och de unika relieferna och träsniderierna i huset är i praktiken oersättliga.

Man kommer så snart som möjligt att skicka in egen personal för att kontrollera hur mycket av samlingarna och målningarna som behöver restaureras eller ersättas.

– Jag tror inte att några målningar tagit skada. Det verkar inte så. Första känslan var att det här skulle vara en katastrof, men det verkar som samlingarna faktiskt klarat sig, säger Wikander.