Hon våldtogs av blottaren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

”Tvinga dem att gå i terapi”

Mannen reser sig upp.

Mannen som i nio år klarat sig från vård och fängelse, trots ständiga sexofredanden.

Den förståndshandikappade kvinnan ligger kvar på marken och gråter.

Hon har just blivit hans första våldtäktsoffer.

Rättviksskolan, sen januarikväll 1986.

Här börjar historien om en av Sveriges mest återfallsbenägna sexbrottslingar. Mannen har i dag dömts för totalt 40 sexbrott mot lika många kvinnor och barn.

Den 14-åriga flickan är på väg hem från ungdomsgården. Hon låtsas inte vara medveten om bilen som sakta förföljer henne, den mörka gestalten som inte släpper henne med blicken.

Plötsligt står han framför henne. En kraftig man, klädd i mörkt. Han drar ner byxorna och uppmanar flickan att röra vid honom.

Några minuter senare står flickan i hallen hemma hos föräldrarna.

– Jag sprang så jag fick blodsmak i munnen.

***

”Ej kriminellt identifierad”.

Så hette det i ett av utlåtandena de följande åren. Oftast blottade han sig. Det var också så tingsrätten såg på honom. En ofarlig blottare. Fem gånger blev straffet inget annat än skyddstillsyn.

Ett 20-tal barn och kvinnor föll offer för mannen under de följande nio åren, efter ofredandet mot den 14-åriga flickan. Han kunde fortsätta vistas ute i samhället, fortsätta med sexbrotten.

Då kom våldtäkten.

***

– Jag har kniv.

Den förståndshandikappade kvinnan, då i 40-årsåldern, vågade inte annat än att lyda. Några minuter tidigare var hon på väg hem när en bil började cirkulera runt henne. Mannen steg ur, gick rakt fram till henne.

Klockan 01.30, denna natt i mars 1995, våldtar han henne bakom en husvagn vid en OK-mack i Dalarna. Hon lämnas gråtande med sönderslitna kläder.

Läkare kunde efter våldtäkten konstatera en ”upptrappning och förgrovning av hans avvikande beteende”. Han tillhörde nu de mest tvångsmässiga och ångestdrivna sexualförbrytarna. I sex år vårdades han på en rättspsykiatrisk avdelning. Han skrevs ut i december 2001. Och sexbrotten fortsatte. Senast dömdes han 2004 för sexuellt ofredande. I dagsläget vårdas han på en rättspsykiatrisk klinik.

Den förståndshandikappade kvinnan var tagen efter händelsen och under rättsprocessen. I dag mår hon bättre. Men hennes assistent, som då var och fortfarande är hennes gode man, är mycket kritisk.

– Det är väldigt underligt att han inte fick någon vård, ingen terapi. Och sen hände det där.

– Brottslingar av den här typen borde ju tvingas till terapi för att bearbeta sitt beteende innan det händer igen. Som det är nu verkar det ju vara frivilligt. 

***

Hon närmar sig 40 nu.

Men 42-åringens första offer, 14-åringen utanför Rättviksskolan, har inte glömt mannen som ofredade henne 1986.

– Jag tänkte faktiskt på det nyligen när jag såg en bild på Anders Eklund. Jag fick kalla kårar. Han såg ut precis som den här killen.