Är OS värt detta för kineserna?

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

När Kina blev utsedd till värdnation för OS var det ett kontroversiellt beslut med tanke på deras förhållningssätt till mänskliga rättigheter. Nu närmar sig OS med stormsteg och frågan är om det har varit värt besväret för kineserna.

När det stod klart att Peking och Kina fick OS sades det från kinesiskt håll att det skulle betyda ett uppsving för hela samhället i Kina och att detta skulle hjälpa till i arbetet för ökade mänskliga rättigheter i landet. Det var nog inte så här de menade.

Tvångsvräkta

Många fattiga kineser har tvångsvräkts från sina hem för att göra plats för OS-arenorna. Och folk som kämpar för deras rättigheter bevakas hårt eller arresteras.

– Människorättsaktivisten Chen Xiaoming dömdes till två års fängelse för att han försvarat personer som tvångsvräkts. I fängelset torterades han svårt och dog bara några dagar efter att han släppts fri, sa Solveig Hauser på Amnesty till aftonbladet förra året.

Stänger fabriker

Kina har omfattande planer på att rena Pekings luft. Genom att stänga ner fabriker och stoppa hälften av stadens 3,3 miljoner fordon hoppas man få bort den brungula smogen.

De kraftverk och kemiska fabriker som tillåts ha öppet tvingas sänka sina utsläpp med 30 procent och alla dammiga byggarbetsplatser får avvakta tills efter spelen.

Fängslar journalister

När spelen nu närmar sig sitter minst 30 journalister och 50 nätbaserade reportrar fängslade, enligt organisationen WAN, World association of newspapers.

Stänger bloggar

Internet har öppnat upp för många kineser att göra sina röster hörda. Något som nu också regleras hårdare enligt uppgifter till WAN stängdes bara under januari och februari i år 10 000 bloggar och sajter ner av myndigheterna i Kina.