Två fjällvandrare vilse på Kebnekaise

Publicerad 2011-08-29

Två fjällvandrare uppgavs vara vilse på en av Kebnekaises toppar sedan söndag eftermiddag.

Men på måndag morgon dök de upp på egen hand till Kebnekaises fjällstation.

– Det slutade lyckligt. säger Ulf Suup, vakthavande polisbefäl i Norrbotten.

En släkting till de två fjällvandrarna fick ett sms i går eftermiddag. Männen hade gått vilse och behövde hjälp. Kvinnan larmade polisen klockan 18.15.

Männen var fortfarande på måndag morgon vilse och inte återfunna.

– Det var dåligt väder igår kväll och i natt. Uppe i fjällen var det dis och dimma. Vädret varierar hela tiden från stund till stund, säger Ulf Suup, vakthavande polisbefäl.

Ostadigt väder på topp

Polisen hade sedan dess haft smskontakt med fjällvandrarna men inte lyckats lokalisera dem. Vid niotiden på morgonen planerade polisen att påbörja sökandet med helikopter.

– Vi får se om vädret blivit bättre. Nere i dalen kan det vara fint, men på toppen riktigt dåligt. Allt vi vet om männen är att de kommit ifrån vandringsleden och är vilse i fjällen. Området är ganska stort, säger Ulf Suup.

Dök upp på fjällstation

Helikoptern hade precis lyft vid tiotiden på måndagen när sökandet plötsligt avbröts. Männen hade anlänt på egen hand till fjällstationen på Kebnekaise och var helt oskadda.

– Det slutade lyckligt. De var aldrig vilse enligt dem själva och det har skett något missförstånd, säger Ulf Suup.

På morgonen regnade det över bergstopparna och var endast några plusgrader varmt. Polisen hade dessutom svårt att få kontakt med männen.

– Det var dåliga förbindelser och lätt hänt med ett missförstånd. De ringde till vår ledningscentral vid tiotiden, säger Ulf Suup.

De två männen är i 30-årsåldern och hemmahörande i Västerås.