Pillret som får ett års fängelse att kännas som en miljon år

Publicerad 2014-03-18

Framtida droger kan ge kortare fängelsestraff som känns längre.

Grova brottslingar kan straffas ännu hårdare i framtiden.

En grupp forskare tror att det går att skapa ett piller som gör att tiden saktar ned och får straffet att kännas längre.

Dudley Wayne Kyzer från Tuscaloosa dömdes 1981 till tiotusen års fängelse för att ha mördat sin fru. Det är ett av världens absolut längsta utdömda fängelsestraff.

Men i framtiden hade han faktiskt kunnat sitta av hela straffet.

Det kan bli möjligt att fejka ett straff så att det känns precis så långt, menar en grupp akademiker vid Universitetet i Oxford.

Doktor Rebecca Roache vid fakuliteten för filosofi säger att framtida bioteknik kan göra det möjligt att utveckla droger som förvränger fångarnas tidsuppfattning så att tiden tycks gå långsammare. 

– Det finns några psykoaktiva läkemedel som förvränger folks tidsuppfattning, så du kan föreställa dig att utveckla ett piller eller en vätska som får en att känna som att de sitter av en tusenårigt straff, säger Roache enligt The Telegraph.

Kan spara pengar

Rebecca Roache grupp har fokus på olika sätt som futuristisk teknologi kan användas för att förändra straffen. En person som dömts för väldigt allvarliga brott straffas ännu hårdare än i dag, antingen med hjälp av droger eller med datorer som snabbar på hjärnans funktioner.

Ett årtusende av tänkande skulle i teorin kunna åstadkommas på åtta och en halv timme.

– Genom att ladda upp en dömd kriminells hjärna och köra den i en miljon gånger snabbare hastighet än normalt skulle denne kunna avtjäna ett tusenårigt straff på åtta och en halv timme. Det skulle bli mycket billigare för skattebetalarna än att förlänga kriminellas liv så att de kan avtjäna tusen år i realtid, säger Rebecca Roache.