Muthärvan på 30 sekunder

Publicerad 2013-02-01

 I september i fjol avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att det delstatliga telekombolaget Telia Sonera betalat 2,2 miljarder kronor i misstänkta mutor för en 3G-licens i Uzbekistan -  pengar som 2007 gick till brevlådeföretaget Takilant i Gibraltar med band till diktatordottern Gulnara Karimova.

 Överåklagare Gunnar Stetler på Riksenheten för korruption har inlett en förundersökning om mutbrott. Två höga chefer, bland dem chefen för Euroasien Tero Kivisaari, uppges vara misstänkta. Senare i år meddelar åklagaren om åtal ska väckas.

 Stockholms tingsrätt har också beslutat att kunna frysa två miljarder kronor- en summa som sannolikt saknar motstycke i svensk rättshistoria. Det pågår också en ekobrottsutredning i Schweiz där både Telia och Takilant är inblandade.

 Telia har beställt en utredning av advokatfirman Mannheimer Swartling och har lagt locket på i väntan på resultatet som presenteras i dag klockan 10.00.

 Telias vd Lars Nyberg har själv förnekat anklagelserna om mutbrott och har sagt att han ska avgå om det visar sig att brott har begåtts. Styrelsens ordförande Anders Narvinger tvingas också bort från sin post.

 Enligt TT kommer rapporten att visa på fler tvivelaktiga affärer med den uzbekiska regimen och det skandalomsusade företaget Zeromax. En intern mejlväxling från 2007 mellan Teliachefer sägs visa att dikatordottern har inblandningar även i Zeromax.

 Finansmarknadsminister Peter Norman har kritiserat Telias styrelse och har samlat storägarna till krismöte som ska äga rum senare i dag.

Finansmarknadsminister Peter Norman (M), som ytterst representerar den största ägaren, svenska staten, vill att rapporten också tar upp etiska frågor. Har Telia följt sin och statens uppförandekod med nolltolerans mot korruption? Om Norman inte får de svar han vill ha kan han tänka sig att låta utreda Telia mera, skriver TT.