Sjuårige Ahmed strider på rebellernas sida

Publicerad 2013-03-29

Ahmed, 7, är son till en rebellkrigare. Här poserar han framför en barrikad med en Kalasjnikov och en cigarett.

Kriget i Syrien fortsätter med oförminskat styrka.

Att barn under 15 år krigar på båda sidor är ingen nyhet.

Men Ahmed i Aleppo torde vara en av de yngsta – han är bara sju år.

Han blåser ut röken och handen som håller cigaretten vilar på en Kalasjnikov. Sjuårige Ahmed är son till en rebellsoldat. Han vaktar en barrikad på frontlinjen i staden Aleppo som ska skydda rebellerna från krypskyttar.

Flera människorättsorganisationer har slagit larm om att barn under 15 år deltar i konflikten på båda sidor. Barn används som väktare och kurirer, men vissa deltar också i strider och riskerar sina liv som mänskliga sköldar.

300 000 barnsoldater

När FN:s barnkonvention förhandlades fram lyckades man inte komma överens om en 18-årsgräns för soldater. Den är istället satt till 15 år.

143 stater har dock förbundit sig att inte ha värnplikt för barn under 18 år, samt lovat att se till att de inte ska få strida.

Enligt Förenta Nationerna finns det cirka 300 000 barnsoldater i världen. Hur många de är i Syrien är oklart. Men vissa pojkar väljer frivilligt att gå ut i krig.

– En pojke är modigare än en man, åtminstone så gör han precis vad du säger. Det finns de som är rädda om sina barn och inte vill att de ska delta, men allt beror på hur mycket mod man har, sade 15-årige rebellsoldaten Abdulrahman till Sveriges Radio.

70 000 döda

Enligt FN har 70 000 människor dödats sedan striderna började för två år sedan.

Och kriget fortsätter medan världens blickar är riktade mot Nordkorea. Syriska rebeller rapporteras under fredagen ha intagit den strategiskt viktiga staden Dael som beskrivs som inkörsport till Damaskus.

Minst 38 människor uppges ha mist livet i striderna, enligt oppositionskällor.

Inkörsport till Damaskus

Dael ligger cirka tio mil från Damaskus i Daara-provinsen där upproret mot regimen började för två år sedan.

– Trots framgångarna i Dael har regimens trupper fortfarande stark närvaro i Daara-provinsen, säger Maher Jamous, en regimkritiker från Dael till AP.

Enligt AP sammanfaller rebellernas framgångar med ökade vapenleveranser som, med USA:s goda minne, skickas till syriska rebeller från arabländerna.

"För tidigt att skicka vapen"

Och det lär dröja ett tag innan rebellerna får köpa vapen lagligt.

– Det är för tidigt att skicka vapen till Syriens rebeller – läget är för ovisst i landet, säger Frankrikes president François Hollande. Han vill ha garantier för att vapen inte hamnar i islamisternas händer, skriver nyhetsbyrån TT.

Frankrike trycker annars tillsammans med Storbritannien på i EU om att lätta på vapenblockaden mot Syrien för att på sikt ge rebellerna vapen.

Embargot löper ut den 1 juni och britter och fransmän vill inte ha det förlängt.

Ryssland stoppar rebeller i FN

Även det diplomatiska kriget fortsätter. Arabförbundet väntas föreslå att Syriens rebeller får ta över sitt lands representation i Förenta Nationerna från regeringen i Damaskus, uppger TT. Men Ryssland lovar att hindra detta försök, sade den ryska FN-ambassadören Vitalij Tjurkin på torsdagen.

– Vi har starka invändningar mot det.

– Och jag tror inte att det skulle gå igenom. De flesta FN-medlemmarna är ansvarsfulla.

Den ryska utrikesministern Sergej Lavrov tillade att Arabförbundet gett upp hoppet om ett fredligt slut på Syriens två år långa inbördeskrig.