Mitt Romney i nytt blåsväder

Publicerad 2012-09-18

Repbulikanen kallade hälften av amerikanerna offer

Mitt Romney kallade hälften av amerikanerna för bidragstagande "offer" och sa att det inte är hans jobb att bry sig om dem.

Men allt smygfilmades.

Nu har han hamnat i blåsväder.

Det var under ett möte med välbärgade donatorer till hans valkampanj som republikanen Mitt Romney sa att 47 procent av amerikanerna som stödjer Obama är beroende av staten, skriver TT.

"47 procent beroende av staten"

Sedan tillade han att det inte är hans jobb att bry sig om dem.

– Det är 47 procent som stödjer honom, som är beroende av staten, som ser sig själva som offer, som tror att det är statens uppgift att ta hand om dem, som anser att de har rätt till sjukvård, mat, bostad och allt möjligt, sa presidentkandidaten enligt nyhetsbyrån.

– Det är människor som inte betalar någon inkomstskatt. Så vårt budskap om lägre skatt är inte relevant för dem. Jag kommer aldrig att klara av att övertala dem att ta ansvar för sina egna liv.

Och allt fastnade på en smygfilmad video.

Demokraterna: Chockerande

Vänstertidskriften Mother Jones kom över filmen och har lagt ut den på Youtube. Barack Obamas kampanjstab kallade filmen "chockerande" och ifrågasatte hur Romney skulle kunna bli president när han räknat bort halva befolkningen.

Enligt demokraterna visar Romney att han är en mångmiljonär som inte förstår sig på vanligt folk.

– Det är chockerande att en kandidat förklarar för rika donatorer att halva USA ser på sig själv som offer med rätt till socialhjälp. Det är svårt att vara president för alla amerikaner när man så föraktfullt avskriver halva nationen, säger Obamas kampanjledare Jim Messina, enligt TT.

Ber inte om ursäkt

Sent på måndagskvällen, lokal tid, höll Romney en presskonferens med anledning av kritikstormen efter filmen. Han medgav då att han inte uttryckt sig särskilt smakfullt, skriver AP.

Romney har inte ifrågasatt filmens äkthet, men har sagt att han vill att hela videon ska publiceras och inte bara de klipp som ligger ute på internet nu. För reportrar har han försökt förtydliga sina kommentarer, men han ber inte om ursäkt för vad han sagt.

– Jag svarade oförberett på en fråga. Jag är säker på att jag skulle kunna säga det tydligare än vad jag gjorde i ett sammanhang som det där, säger han enligt AP.

– Jag vill självklart hjälpa alla amerikaner. Alla amerikaner har en ljus och blomstrande framtid.