Djurrättsgrupper planerar aktioner mot AstraZeneca

Publicerad 2013-01-21

Labbhundar skickas till England - aktivister i högljudda protester mot läkemedelsjätten

När AstraZeneca lägger ner sin forskningsverksamhet i Södertälje skickas företagets försökshundar till England.

Labbhundarnas öde har engagerat tusentals människor på Facebook och nu planerar både svenska och engelska djurrättsaktivister aktioner för att rädda jyckarna.

På Rååhöjdens kennel utanför Örkelljunga har läkemedelsjätten AstraZeneca fött upp beaglehundar för djurförsök sedan 1968.

Men när företaget nu avvecklar sin verksamhet i Sverige läggs kenneln ner.

– De har använts i vår forskning i Sverige. Nu har behovet av hundar minskat, säger Ann-Leena Mikiver, presschef på AstraZeneca. 

Skickas till England

Sedan beskedet om nedläggningen kom i december har hundarnas öde varit föremål för en mängd spekulationer på nätet. Rykten har hävdat att Astrahundarna ska avlivas – något AstraZeneca har förnekat. 

Istället ska hundarna skickas vidare, dels till företagets förskningsanläggningar i Mölndal, dels till laboratorier i England.

– De hundar som skickas till England kommer att forskas på i vår egen regi. De här hundarna är uppfödda för att bedriva forskning på för att rädda människoliv, säger Ann-Leena Mikiver.

Direkta aktioner inte uteslutna

Via den svenska djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen har tusentals människor engagerat sig på Facebook för att Astrahundarna istället ska omplaceras i familjehem. 

Men även direkta aktioner för att rädda hundarna kan bli aktuella.

– Djurrättsalliansen kommer att göra allt som står i vår makt att stoppa att de här hundarna blir skickade till plågsamma djurförsök i England. Om det innebär att vi tvingas ta till icke-våldsliga civila olydnadsaktioner så är vi beredda att göra det för hundarnas skull, säger Andrea Gunnarson, presstalesperson på Djurrättsalliansen.

Engelska aktivister ska stoppa flygplan

Även engelska djurrättsgrupper har gått ut och varnat för direkta aktioner mot flygbolag som transporterar hundarna. En aktivist från gruppen Gateway to Hell säger till The Guardian att gruppen står redo att stoppa flygtrafik.

– Om flygbolag går med på att transportera de här hundarna till Storbritannien kommer vi att se över aktioner för att störa transporten.

30-tal hundar redan i England

AstraZeneca har tillstånd för att hålla 500 hundar på Rååhöjdens kennel. Företaget vill av säkerhetsskäl inte berätta hur många hundar som finns på plats idag. Ett 30-tal hundar ska enligt uppgifter till Aftonbladet redan ha skickats iväg, något AstraZeneca inte vill kommentera vidare.