En stad i spillror

Publicerad 2013-05-22

Förödelsen är total i amerikanska Moore efter tornadons framfart – minst 24 döda

Barnen på Plaza ­Towers grundskola skulle just gå hem när tornadon kom.

I ruinerna som blev kvar låg sju döda och mängder av instängda barn.

– Allt du hörde var skrik, säger ortsbon Stuart ­Earnest Jr.

Sent i natt sökte katastrofmyndigheten fortfarande efter överlevande.

Från luften ser staden Moore i Oklahoma mest ut som en stor, tillplattad kartong.

Det som en gång var hus ser nu ut som delar av ett plockepinn.

Det som en gång var bilar är nu plåtskal, utspridda på vägen som stålskelett.

Slog till med full kraft

Förödelsen är så stor att människor som bott i samhället hela sina liv inte längre hittar sina hem. Alla kända byggnader och riktmärken är borta.

– Det är närmast komiskt när du inte ens känner igen dina egna saker, säger Mack James som står i spillrorna av det som en gång var hans hem, till CNN.

Tornadon som drabbade samhället med 56 000 invånare beskrivs som en över två kilometer stor gräsklippare som slog sönder allt i sin väg. Kraften överträffade den som frigjordes när Hiroshimabomben detonerade.

Och mitt i dess väg låg Plaza Towers grundskola.

Där gick nioåriga Ja’Nae Hornsby. När hennes pappa hörde om den kommande tromben satte han sig i bilen för att hämta sin flicka.

Älskade att leka

Han fastnade i ett trafikkaos. Hon fastnade i tornadon.

Ja’Nae blev ett av skolbarnen som miste livet.

– Hon var en levnadsglad flicka som älskade att leka och som alltid hade ett leende på läpparna, säger den förtvivlade pappan i ett uttalande.

Totalt var 75 elever och lärare kvar i byggnaden när den extrema stormen slog till.

– Jag var tvungen att hålla i mig i väggen för att inte blåsa i väg med tornadon, säger en liten flicka, skriver AP.

En annan berättar hur lärarna sa åt dem att hålla händerna över huvudet för att skydda sig när väggarna började skaka och taket rasade in.

– Skolan är i princip borta. Vi drog ut en lärare som låg över tre barn i rasmassorna. Barnen mådde bra, men hon såg ut att vara allvarligt skadad, säger ett vittne till CNN.

När tornadon dragit förbi samlades hundratals invånare och räddningsarbetare och slet bort bråten för att hitta de barn som fortfarande var instängda.

Hörde skrik

– Allt som hördes var skrik. Skrik från dem som behövde hjälp och de som försökte hjälpa till skrek också, säger Stuart Earnest Jr, som var en av de första på plats, till New York Times.

Brandmannen Russ Locke var en av dem som letade. Gråtande berättar han i tv om sina tankar medan han röjer i bråten.

– Först var jag tvungen att sätta mina egna barn i säkerhet, nu måste jag hitta andras, säger han enligt USA Today.

I skolan hittades totalt sju barn döda. Men många räddades också ur den raserade byggnaden. Gråtande föräldrar kramade sina barn så att de höll på att gå sönder när de återförenades mitt i resterna av deras stad.

Människor saknas

Skolorna i Moore kommer att hålla stängt under resten av året, meddelade man sent i går kväll. Var barnen ska gå i skolan i stället är oklart.

Totalt har 24 personer bekräftats döda efter tornadon, nio av dem barn. 237 har skadats och sent i går saknades fortfarande ett fåtal människor.

Barack Obama höll i går ett tal till de drabbade. Han konstaterade att samhället ”hade en lång väg tillbaka” men att de ”inte vandrade ensamma på den vägen”.

Presidenten lovade att man skulle bistå på alla sätt och skickade chefen för ­federala katastrofmyndigheten Fema till Oklahoma redan under förmiddagen i går.