En ny innerstad - utanför tullarna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-10-10

Så här ser det ut i Årstadal och Liljeholmen om åtta år

STOCKHOLMS NYA STADSDEL Visst verkar den spännande, den nya stadsdelen som ska utöka innerstaden till att ligga även söder om Söder. 7 000 nya invånare i totalt 2 500 nya lägenheter enbart i området kring Liljeholmskajen. Teckning: ÅWL ARKITEKTER/OLOF LOTSTRÖM

Här är Stockholms nya innerstad - utanför tullarna.

Aftonbladet kan i dag visa första teckningen på hur det ska se ut i Årstadal och Liljeholmen när allt är klart år 2009.

En häftig men dyr sjöstad med runt 7 000 invånare.

OMRÅDET I DAG Denna hisnande flygbild visar den nya stadsdelen före förnyelsen. © LANTMÄTERIVERKET/SVERIGEBILDEN, medgivande M2001/5586

Stadsplanerarna hävdar att man nu utökar innerstan med en kilometer söder om Söder på andra sidan Liljeholmsbron.

Yttersta huset bland de nya kajbostäderna hamnar bara fyrtio meter från nya Årstabron, som redan börjar kasta sig ut över Årstavikens vatten.

Berömde arkitekten Gert Wingårdh lovar dock att hans hus minsann ska klara järnvägsljuden. Han specialritar detta hus för att det ska bli en spänstig och öronvänlig skärm, dessutom med sjöutsikt.

Storbyggaren JM genomför ett jätteprojekt. 2 500 nya lägenheter som i stadsdelens centrum har kvar Vin & Sprits anrika anläggning.

Förutom bostäder blir det arbetsplatser, båtplatser, krogar, butiker och mycket annat. Som kompletterar bland annat den nybebyggelse som är på gång vid Liljeholmstorget.

JM bygger 100 lägenheter ovanpå t-banan, Seniorgården bygger 100 bostäder intill och ytterligare 100 är planerade i området. Och så ligger ju nya Nybodahöjden som en mössa med tjusiga bostäder ovanpå alltsammans"

Nästan bara bostadsrätter

Längs kajen mot Årstaviken har de första 250 lägenheterna börjat byggas. 90 procent av allt som byggs här lär tyvärr bli dyra bostadsrätter (dagens marknadspris ligger vid 30 000 kr/kvm, alltså 2,4 miljoner för en trea på 80 kvadrat).

Tänk om man byggt några billiga och bra hyreshus, visst skulle det gå!

Frågan är nämligen om inte nya lyxborätter till svindlande belopp är ute. Stockholm har i dessa orostider börjat få prismässig sjösjuka nu när alla möjliga kajer bebyggs och Hammarby sjöstad snart är klar.

Inga hus ute i Årstaviken

En sak är klar: det blir inga hus ute i Årstaviken. Stadsplanerarna ville ha punkthus på pirar, upp till 18 våningar höga. Men de sänktes av stockholmspartiet - ett krav för att hålla den borgerliga koalitionen flytande i Stadshuset.

En spännande utmaning är att bryta Södertäljevägens trafikbarriär och skapa en bred grönskande allé från Nybohov i söder till Liljeholmsbron i norr. Kan komma att flankeras av ytterligare nya behövliga bostäder.

Följ ämnen i artikeln