Tio bilar i olaglig tävling på E18

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-26

10 fordon kör i 200 kilometer i timmen

Trafikanter såg på onsdagen upp till 10 bilar köra i cirka 200 kilometer i timmen på E18 mellan Årjäng och Karlstad. Polisen tror det handlar om en biltävling där deltagarna är på väg mot Stockholm.

– Vi har kontrollerat åtta fordon men vi var tvungen att släppa de flesta, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

En del av bilarna har utländska registreringsskyltar och i höjd med Segmon sydväst om Karlstad blev en polisbil omkörd av en av dem. Enligt polisen ska de vara på väg till Karlstad på E18 mot Stockholm. Polisen beskriver färden som en annan form av tävlingen streetrace där två bilar tävlar mot varandra på en allmän väg.

– Vi har stoppat ett antal fordon på E18 väster om Karlstad. Vi tror att de startade racet i Oslo, säger Jan-Åke Sjöström.

En stoppad

Polisen var vid kontrollen tvungen att ställa sig vid ett område med vägarbeten, så när de använde lasrar på fordonen så var det ingen som körde för fort.

– En av dem är tagen för att ha en laserstörande utrustning i fronten på sin bil, säger Jan-Åke Sjöström.

Mot Stockholm

De resterande bilarna släpptes och kunde fortsätta sin färd mot Stockholm. Polisen har kontaktat vägverket för att aktivera hastighetskamerorna längs E18. I Örebro uppger vakthavande att de kommer att stoppa och kontrollera bilarna om de får korn på dem. Polisen uppger att bilarna inte har synts till mellan Karlstad och Örebro.

– De har inte kommit fram till Karlskoga och kan ha tagit en annan väg, säger Thomas Ginghagen, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Det kan enligt polisen handla om en återkommande biltävling genom Europa där dyra lyxbilar kör från land till land. När sträckan i Oslo är avslutat tros en sträcka i Sverige gå från Årjäng till Stockholm via Karlstad och Örebro.