Iskylan tillbaka över Europa – påverkar skördarna

Vinregionerna Bourgogne och Chablis drabbas

Publicerad 2022-04-05

I Sverige är aprilvädret ett välkänt fenomen.

Men i södra Europa är väderskiftningarna desto ovanligare och mer förödande.

– När det blir omfattande frost i början på säsongen kan det medföra stor skada på skördarna, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

I helgen som gått drabbades stora delar av Europa av en köldsmocka med nattliga minusgrader och frost.

I dagarna har vädret mildrats något, men det blir inte långvarigt.

– Det blir ungefär samma väderläge i helgen. Västeuropa och södra delarna av Europa kan vänta sig ordentlig kyla, säger Mikael Luhr som är meteorolog på Klart.

Temperaturerna har sjunkit från omkring 20 grader i mars till fem minusgrader i april, vilket är ovanligt och har en stor påverkan på skördarna i Väst- och Sydeuropa.

Vinodlare tänder ljus

I Frankrike drabbas vinodlingarna, och därmed vinproduktionen, hårt av kylan.

– Det handlar bland annat om vinskördarna i välkända områden som Bourgogne och Chablis, säger Mikael Luhr.

I ett desperat försök att rädda druvorna från frosten tänder nu franska vinodlare ljus längs med de långa raderna av vinrankor på sina gårdar.

Enligt ABC ska ett liknande väderläge har drabbat de franska vinregionerna även förra året och resulterat i en förlust på över 20 miljarder kronor.

Även fruktträdgårdar i Schweiz, Nederländerna och Belgien har påverkats av den rådande kylan.

Men snart verkar minusgraderna ha gjort sitt.

– Efter kylan under fredag, lördag och söndag börjar vårvärmen hitta tillbaka till södra Europa, säger Mikael Luhr, som tror att regionerna slipper fler bakslag i år.

Snart når vårvädret Sverige

Det svenska väderläget drar också åt det kallare hållet till helgen, men enligt Mikael Luhr är det inget ovanligt så här års och det bör inte ha någon vidare påverkan på skörden.

– I april brukar vädret kunna skifta snabbt och mycket. I och med att det inte har blommat på samma sätt i Sverige än, är läget inte lika förödande, säger Mikael Luhr.

Och även här verkar vårvädret vara på ingång.

– För Sveriges del är det inte lika tydligt att skiftet sker till helgen, men veckan efter påsk eller slutet på veckan efter påsk, säger Luhr.

Följ ämnen i artikeln