Ryska militärbloggare i chock: ”Vår armé är inkompetent”

Publicerad 2022-05-15

Det ryska försöket att korsa floden Donets slutade i förödelse.

Bakslaget har chockat landets militärbloggare.

Nu vänder de sig emot armén och kallar dem ”inkompetenta”.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

1 000 ryska soldater uppges ha dött och över 50 militärfordon ska ha förstörts när Ukraina bombade en provisorisk pontonbro över floden Donets i Ukraina.

Nyheten har nu nått landets militärbloggare – och de är förbryllade.

Informationen stämmer inte överens med det som landets propagandaorgan vanligtvis basunerar ut. Bloggarna, som tidigare hyllat de ryska styrkorna, tvärvänder nu och kallar dem inkompetenta, rapporterar den amerikanska tankesmedjan ISW.

Bloggarna uttrycker också oro för att det ryska narrativet ska ge en felaktig bild av kriget.

”Effekterna av förändringen i tonen hos dessa militärbloggare är än så länge osäkra men de kan ha en påverkan. Människor som lever i hårt censurerade regimer litar ofta på individer som verkar vara oberoende av, men generellt sett är i linje med regeringen mer än vad de litar på själva regeringen”, skriver ISW.

”Kommentaren från dessa mycket lästa militärbloggare kan underblåsa groende tvivel i Ryssland när det gäller framgångar i kriget och kompetensen hos de militära ledarna”.

Motoffensiv väntas

Den amerikanska tankesmedjan tror också att flodattacken kan få stor påverkan på de militära framgångarna i östra Ukraina.

Den utslagna skyttebrigaden har hindrat Ryssland från att omringa städerna Sievjerodonetsk och Luhansk, och de senaste 24 timmarna har man inte gjort några försök att avancera framåt.

Ukraina väntas samtidigt fortsätta sin motoffensiv i områdena kring staden Izium i östra Ukraina.

Broar över Donets har förstörts.