Ny stor insats efter försvunne Deniz Arda – inga fysiska spår

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu har det gått två veckor sedan senaste livstecknet från den försvunne officeren Deniz Arda, 31.

Men trots det lever hoppet bland de sökande.

– Vi kommer aldrig sluta leta, säger Therese Haugen på Missing people.

Några av årets första snöflingor föll från himlen över Tyresta nationalpark under lördagen. Himlen var grå och temperaturen inte mer än en enstaka grad.

Om det hade varit en vanlig dag i det annars så välbesökta naturområdet hade bara de mest inbitna naturälskarna vågat sig ut på grund av det bistra vädret. Men den här dagen var inte en vanlig dag.

Omkring 350 människor har nämligen, sedan klockan 07.00 på lördagen, engagerat sig i sökandet efter Deniz Arda, 31, i den stora nationalparken.

Det har nu gått över två veckor sedan det sista livstecknet från honom.

Deniz Arda.
Foto: Missing People.
Deniz Arda.

”Ofantligt stort område”

I princip det enda spåret som finns att gå på i sökandet är att han har skrivit att han skulle ut på en lång löprunda i området som nu söks igenom.

– De sista digitala spåren leder oss hit till Tyresta nationalpark. Det är ett ofantligt stort område. Vi kollar på en yta som är 50 gånger 50 kilometer, säger hans bästa kompis och kollega, Henrik Ehrenfeldt.

Foto: Peter Wixtröm
Under lördagen deltog runt 350 människor i sökandet.

Men några fysiska spår har inte hittats efter Deniz Arda trots att det här är den andra helgen där hundratals frivilliga, både privatpersoner och militärer, söker efter honom.

Enormt stöd från kollegorna

Deniz är själv yrkesmilitär sedan tio år tillbaka och tack vare sitt stora kontaktnät inom Försvarsmakten har väldigt många militärer valt att delta i sökandet efter honom.

– Jag har inte gjort någon sammanställning, men det är militärer från hela Sverige som är här. Vi är här helt frivilligt och vi är här i egenskap av privatpersoner, säger han.

Deniz bror Imren Arda säger att han är rörd av stödet från militären och allmänheten.

– Det är rörande och glädjande att se det stora stödet. Men självklart är det sorgset och deppigt att behöva göra detta, säger Imren Arda.

Hoppas kunna hitta honom

Hoppet att han ska få träffa sin yngre bror igen lever fortfarande.

– Det bästa scenariot är att vi anträffar honom vid liv. Det motsatta är det sämsta. Sedan finns det ju något däremellan – att vi inte hittar honom. Då kan vi ju inte utesluta att han lever och då kan man hoppas på det, säger han.

Foto: Peter Wixtröm
Brodern Imren Arda säger att han är rörd över stödet.

Imren tror inte att Deniz själv skulle välja att försvinna.

– Jag bedömer det som att sannolikheten är låg att han ska ha försvunnit avsiktligt. I alla fall att han har planerat att avsiktligt försvinna, det tror jag inte. Jag tror inte att det var oplanerat avsiktligt heller, säger han.

Polisen valde i veckan att starta en brottsutredning gällande människorov.

– Jag tror inte det handlar om människorov. Men jag kan inte utesluta det, säger Imren Arda.

Kallar in allmänheten

Under söndagen har Missing people valt att kalla in hjälp från allmänheten för första gången sedan sökandet började. De har hittills bedömt att resurserna har räckt men nu ber de människor att komma till Tyresta nationalpark och delta i sökandet.

Vad som händer om Deniz fortfarande inte har hittats efter söndagens insats är ännu inte bestämt. Men Therese Haugen, som är samordnare på Missing people, säger att insatsen inte har något slutdatum.

– Vi kommer inte att sluta leta efter honom, säger hon.

Foto: Peter Wixtröm
Publicerad:

LÄS VIDARE