Nyheter

Massiva manifestationer inför Armenienval

Av: 

TT

Anhängare till den tidigare presidenten Robert Kotjarjan vid fredagens demonstration i Jerevan.
Anhängare till den tidigare presidenten Robert Kotjarjan vid fredagens demonstration i Jerevan.

NYHETER

Omkring 20 000 anhängare till Armeniens oppositionskandidat, expresident Robert Kotjarjan, visade stöd för utmanaren i huvudstaden Jerevan inför söndagens extraval.

Anhängarna, bland dem flera krigsveteraner, fyllde det centrala torget i Jerevan på fredagen medan de viftade med flaggor och skanderade ”Kotjarjan!”.

Dagen före hölls en liknande demonstration till stöd för Kotjarjans huvudmotståndare, sittande premiärminister Nikol Pasjinjan. Pasjinjan har utlyst nyval på söndag för att få ett slut på den politiska kris som utlöstes av förra årets krig mot Azerbajdzjan.

”En förrädare”

Den 46-årige, liberalt sinnade Pasjinjan blev premiärminister 2018 med löften om att rensa i det politiska etablissemanget. Men som ledare kom han att föra in landet i ett krig mot ärkefienden Azerbajdzjan i höstas. Striderna krävde över 6 000 liv.

Fredsuppgörelsen om utbrytarområdet Nagorno-Karabach, i vilken delar av territoriet överlämnades till Azerbajdzjan, betraktas av en del armenier som förräderi.

Rysslandsvänlige Robert Kotjarjan, 66, var landets president mellan 1998 och 2008, och har dessförinnan varit premiärminister. Han har också tidigare varit ledande i försöken att frigöra Nagorno-Karabach från Azerbajdzjan.

– Vi hade det bra när Kotjarjan var president. Pasjinjan är en förrädare, sade en av demonstranterna, 50-åriga Emma Chatjaturjan.

Ge en ny chans

Men andra armenier förknippar Kotjarjan med det gamla maktetablissemanget och med omfattande korruption i landet. De vill ge Pasjinjan en ny chans.

– Vi behöver stötta honom. Han är ledaren som har hamnat i en svår sits av uppenbara skäl – kriget, deprimerade människor och fientliga länders dagliga aggression, sade Ani Sargsyan, 29, vid torsdagens demonstration till stöd för premiärministern.

Opinionsundersökningar pekar mot att loppet mellan Kotjarjans parti och Pasjinjans blir jämnt, och enligt politiska analytiker är valutgången svår att förutspå. Under fredagen ledde Kotjarjans parti med 28,7 procent mot 25,2 procent för Pasjinjans.

Ett parti behöver få minst 54 procent av platserna i parlamentet för att bilda regering, och behovet av en andra valomgång kan inte uteslutas, enligt analytiker.

Ordinarie parlamentsval skulle egentligen ha hållits i december 2023.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: