64 döda efter brand på covid-sjukhus

Publicerad 2021-07-13

På sjukhuset i irakiska Nasiriyya vårdades patienter för covid-19.

Efter att en brand utbrutit i byggnaden har minst 64 personer dött och många skadats. Dödssiffran har stigit under förmiddagen.

Enligt källor till AFP orsakades branden av en exploderad syrgastank.

Räddningsmanskap har under natten sökt igenom den förkolnade byggnaden i jakt på fler offer.

– Offren dog av brännskador och sökandet fortsätter, säger de lokala hälsomyndigheternas talesperson Haydar al-Zamili.

Branden orsakades antagligen av en explosion i en syrgastank på en isoleringsavdelning för covidpatienter, med plats för 70 patienter.

Enligt Al Jazeera vårdades många av offren i respirator och brändes eller kvävdes till döds i brandinfernot. Branden ska ha spridit sig blixtsnabbt i byggnaden.

Dödssiffran har stigit under förmiddagen. Nu ska 64 personer ha förolyckats och över hundra skadats, rapporterar Al Jazeera.

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har hållit ett krismöte efter händelsen, och utanför sjukhuset samlades demonstranter som ropade att ”partierna har bränt oss”.

Lokala myndigheter har utlyst undantagstillstånd i området och läkare har beordrats att ansluta för att hjälpa till att vårda de skadade.

Händelsen är den andra liknande tragedin i år. I april miste 82 personer livet i en brand på en covidavdelning i huvudstaden Bagdad, som startade när syrgastuber exploderade på sjukhuset Ibn al-Khatib. Branden fick till följd att landets dåvarande hälsominister Hassan al-Tamimi avgick från sin post.

Följ ämnen i artikeln