Historiskt genombrott i fusionsenergin

Publicerad 2022-12-13

Amerikanska forskare är överlyckliga.

De har lyckats nå ett historiskt genombrott för fusionskraften – första stegen mot en ren energikälla som kan ”revolutionera världen”.

– Det är ett underbart ögonblick. En vetenskaplig milstolpe, ett tekniskt underverk, säger Dr Arati Prabhakar.

Amerikanska forskare har för första gången hittat en lösning på hur man får mer energi från en fusionsreaktor än vad som stoppar in. De har skapat en reaktion som genererar mer energi än den konsumerar.

Genombrottet beskrivs som unikt och experimentet fullbordades på Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien förra veckan. Det meddelade den amerikanska energiministern Jennifer Granholm under en presskonferens under tisdagen tillsammans med forskare.

– Genombrottet kommer att gå till historieböckerna, säger Jennifer Granholm.

Dr Jill Hruby, understatssekreterare för kärnsäkerhet, säger att 192 kraftfulla lasrar användes. De konvergerade mot ett mål, “ungefär lika stor som pepparkorn”. De värmer en kapsel av deuterium och tritium, till “över tre miljoner grader Celsius”.

”Första stegen mot en energikälla”

Jill Hruby pratade också om att genombrottet kan få stora positiva konsekvenser i framtiden.

– Vi har tagit de första stegen mot en ren energikälla som kan revolutionera världen, säger hon under presskonferensen.

Amerikanska energiministern Jennifer Granholm

Hon underströk att dagen då upptäckten gjordes kommer att bli en viktig dag för vetenskapen. Jill Hruby hyllade även stödet och finansieringen forskarna fått från den amerikanska regeringen.

Dr Arati Prabhakar, chef på Vita husets avdelning för vetenskap och teknik, kallar det en vetenskaplig milstolpe och ett tekniskt underverk. Hon har varit involverad i arbetet sedan slutet av 1970-talet.

– Det är ett underbart ögonblick. Jag tycker bara att detta är ett så fantastiskt exempel av vad uthållighet verkligen kan åstadkomma, säger hon.

Efter en fråga hur man ska ta forsningen vidare och skapa fusion i större skala pratade Granholm om Joe Bidens ambition att skapa en kommersiell fusionsreaktor inom tio år.

– Det här visar att det går att göra. Det har ju varit ett frågetecken innan. Nu när tröskeln är passerad kan man börja arbeta med bättre lasrar och bättre kapslar, saker som är nödvändiga för att ta det här vidare.

Dr Arati Prabhakar.

Följ ämnen i artikeln