Döms för kulregn i Uppsala på midsommarafton

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-02-14

Polis på plats efter skottlossningen i Gottsunda på midsommarafton 2023. En 14-årig pojke träffades i benet och kulor gick även in i en linjebuss där flera personer befann sig.

En 14-årig pojke träffades i benet och ett tiotal andra personer riskerade att dö när skott från en automatkarbin började vina i Gottsunda på midsommarafton.

En man döms till livstids fängelse och en tonårspojke till ungdomsvård för att ha utfört skjutningen – och för ytterligare en skjutning i Botkyrka bara dagar senare.

Minst 17 skott från en halvautomatisk automatkarbin avlossades vid dådet i Uppsalastadsdelen Gottsunda den 23 juni 2023.

En 14-årig pojke som inte tros ha varit måltavla träffades i knät av en kula, och flera kulor träffade en linjebuss som befann sig i närheten med flera passagerare ombord. Två kulor slog även in i väggen och fönstret till två lägenheter 300 meter bort.

Den person som tros ha varit måltavla, en man med kriminella kopplingar, klarade sig utan skador.

15 kunde dött

Sammantaget var det enligt åtalet 15 personer som utsattes för mordförsök i Gottsunda.

En 35-årig man och en 17-årig pojke döms nu för skjutningen. De döms även för ett mordförsök i Botkyrka den 27 juni, då en man träffades av flera skott och fick livshotande skador sedan automateld avlossats rakt in i en bostad.

Mannen och pojken kunde strax därefter gripas av polis. Dagen därpå hittades även ett automatvapen längs flyktvägen.

35-åringen döms till livstids fängelse mot sitt nekande.

Tonårspojken, som vid tiden för brotten var 16 år, döms till sluten ungdomsvård i tre år. Pojken påstod under rättegången att det var han ensam som utförde skjutningarna.

Ett jobb

Mordförsöket i Gottsunda beskrev han som ”ett jobb han tackade ja till” vid en dålig period i livet.

”Han avvek från sitt HVB-hem och åkte till Uppsala där han mötte upp några okända män. Han fick instruktioner via en krypterad app”, berättade pojken enligt domen.

Han hade ingen vapenvana och det var svårt att skjuta, sade han.

”Det var skakigt att skjuta med automatvapnet. När han skjutit sprang han därifrån och kastade vapnet i en buske”, berättade han i rätten.

De åtalade ska ha koppling till det så kallade Foxtrot-nätverket. I pojkens telefon har polisen bland annat hittat rävsymboler som används av nätverket. Det är inte utrett vem som beställde skjutningarna.