Säpo: Säkerhetsläget har försämrats

Anja Haglund/TT

Publicerad 2023-12-06

Säkerhetsläget har förvärrats ytterligare sedan terrorhotnivån höjdes i augusti, enligt Säpo.

Gazakriget polariserar och har lett till ökad aktivitet bland våldsbejakande extremister i Sverige.

När terrorhotnivån höjdes från en trea till en fyra i somras hänvisade Säpo till koranbränningarna och den omfattande LVU-kampanjen.

Sedan dess har Hamas terrordåd och Israels efterföljande krig i Gaza tillkommit.

– Oron i Mellanöstern påverkar och polariserar ytterligare i hela omvärlden och även i Sverige. Det bidrar till en högre grad av osäkerhet och en högre grad av aktivitet i de våldsbejakande extremistmiljöerna, säger Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säkerhetspolisen (Säpo).

– Omvärlden är ganska stökig vilket gör att läget är lite annorlunda än vad vi såg i augusti.

Trots läget bedöms det just nu inte aktuellt att höja terrorhotnivån till en femma, enligt Säpo. Hallströms förklaring är att hotnivåerna inte är statiska utan kan röra sig både upp och ner inom ramen för en fyra.

Fredrik Hallström, tf operativ chef på Säpo. Arkivbild.

Uppmanar till attentat

Hallström konstaterar att Israel-Palestina-konflikten skapar extremt starka motsättningar.

– Den är väldigt speciell. Antingen är man för eller emot, och om du inte tycker nåt är det inte heller bra.

Hamas storskaliga terrorattentat den 7 oktober gav den våldsbejakande islamistiska miljön globalt en känsla av luft under vingarna, säger han.

– En känsla av att man ”lyckades”. Det skulle i sig kunna inspirera till attentat.

Är det personer i Sverige som reagerar och uppmanar till våld?

– Ja den våldsbejakande islamistiska miljön har reagerat. Det är ett ändrat tonläge och en fråga som i allra högsta grad berör.

Säpo noterar allt från stödverksamhet till tankar och uppmaningar om att resa för att bidra.

– Man målar upp fienden som ondskefull och uppmanar till attentat. Att västvärlden inte sällan slutit upp bakom Israel är i sig hotdrivande.

Terrorhotnivån har varit på 4, högt hot, sedan i somras.

Flera dåd

Europa har redan sett flera misstänkt islamistiska terrorattacker under senhösten. Utöver de två svenska fotbollssupportrarna som sköts ihjäl i Bryssel i oktober har en lärare knivdödats i franska Arres och senast en tysk turist i Paris.

Men den ökade polariseringen innebär även att högerextremister samlar sig, enligt Säpo.

– Det är en ökad aktivitet också i våldsbejakande högerextrema miljöer. Det och den ökade mängden propaganda som träffar många fler innebär en ökad risk för attentat, säger Hallström.

Hot mot julhandeln?

Samtidigt pågår julhandeln för fullt, men hur hotet mot butiker, köpcentrum och julmarknader ser ut är enligt Säpo svårbedömt.

– De kristna högtiderna och julhandeln förekommer som en del bland flera andra potentiella målval eller tillvägagångssätt i propagandan, och så har det sett ut länge, säger Hallström.

Terrorister har tidigare slagit till under julhandeln, även i Sverige. I december 2010 sprängde sig Taimour Abdulwahab till döds i Stockholm. Han tros ha misslyckats flera gånger med att utlösa sina laddningar mitt i folkmassan på Drottninggatan, istället dog bara han själv.

– Det är viktigt att påminna oss om att vi har en förändrad hotnivå, det är lätt att glömma ibland. Vi som säkerhetstjänst kan inte ge rekommendationer till var och en hur man ska förhålla sig, utan här måste arrangörer och organisationer ta sitt ansvar och ha en dialog med polismyndigheten, säger Hallström.