High Chaparral under vatten: "Värre än 2020"

Petra Weiss/TT

Jens Bornemann/TT

Marcus Lindström/TT

Publicerad 2023-01-16

Höga flöden och översvämningar är fortsatt ett stort problem i stora delar av södra Sverige.

Bland annat larmar High Chaparral om översvämning i parken.

– Det är upp till en meter vatten på sina håll, säger vd:n Mathias Bergendahl till TT.

Vilda västern-parken High Chaparral är en av många verksamheter i södra Sverige som drabbats av de stora vattenmassorna som den senaste tidens regn och smältande snö lett till.

Parken räknar med omfattande skador, sedan ett större antal campingstugor börjat ta in vatten och hälften av äventyrsgolfbanan svämmats över.

– Jag står just nu bredvid en stor vattensamling, det är en stor del av parken som vattnet spridit sig till, säger Mathias Bergendahl till TT.

– Men än så länge ser det ändå bra ut, vi började redan i förra veckan att förbereda oss.

Vattennivån i parken har det senaste dygnet stigit med 14 centimeter och därmed passerat nivån från översvämningarna 2020. Enligt Mathias Bergendahl är läget dock relativt sett under kontroll med tanke på att parken är tänkt att öppna för säsongen först i maj.

– Vi har en jättebra relation med vårt försäkringsbolag också, de är redo så fort det lugnat sig, säger han.

Samtidigt har parken, vars stall ligger lite högre upp, börjat att ta emot hästar från närliggande stall som drabbats av de höga flödena.

”Beror på regnet”

SMHI har utfärdat röda varningar, den högsta nivån på skalan, för övre Viskan och övre Ätran. Orange varning gäller för Arbogaån, Dyltaån, Storån, nedre Ätran, Kilaån, övre Tidan, övre delen av Nissan och nedre Lagan.

Även flera gula varningar är utfärdade för höga flöden i flera delar av landet.

Dessutom väntas mer regn på tisdagen.

– Som det ser ut just nu skulle vi kunna ha nått kulmen i morgon tisdag, men det är väldigt svårt att säga. Vi kommer att få in ett nederbördsområde över stora delar av landet i morgon och kulmen påverkas av hur den nederbörden landar, säger Disa Ekholm, hydrolog vid SMHI.

– Många vattendrag har nått sin topp, men det beror på regnet och hur allvarligt det blir.

Byggt barriärer

Under måndagen jobbade räddningstjänsten exempelvis med att bygga barriärer i Gisshult utanför Nässjö, där minst ett 50-tal byggnader påverkats i olika grad.

– Det är en ganska stor insats vid Gisshultasjön, som stigit kraftigt det senaste dygnet, säger Samuel Nyström, som är räddningschef för bland annat Jönköpings län.

– Det är mycket fritidsbostäder, men det finns också en hel del permanentboende där.

Vintern 2020 drabbades stora områden, till exempel vid Lagan i Värnamo, av översvämningar. Enligt Samuel Nyström är vattnet på vissa håll redan nu i nivå med de översvämningarna.

– Fram till nu har vi kunnat göra en väldigt tydlig jämförelse med hur det var 2020. Nu är vi uppe i de nivåerna och har till viss del också passerat dem, säger han.

– Samtidigt har det genomförts en hel del förberedande och förebyggande åtgärder sedan 2020. Det har man nytta av nu.

Mer regn

Det stigande vattnet har lett till bråda tider för räddningstjänsterna i de drabbade områdena.

– I Jönköpings län pågår ett antal insatser för att mildra konsekvenserna av vattnet och fortfarande kommer det samtal från husägare om att vattnet tränger in, säger Samuel Nyström.

– Sedan fortsätter det även ner i Kronobergs län. Där är problemet inte så stort ännu, men vi har det under lupp.

Enligt Disa Ekholm på SMHI kan ny nederbörd försvåra läget ytterligare under tisdagen.

– Vi vågar inte uttala oss om när flödena når mer normala nivåer igen. Men på det stora hela förväntar vi oss se en förbättring mot slutet av veckan, säger hon.