Regn, plusgrader och smält snö ger högt vatten

Micke Larsson/TT

Publicerad 2023-01-12

Översvämning vid Lagan i Värnamo för några år sedan – men den gången i mars. Arkivbild.

Regn, plusgrader och snösmältning har lett till höga vattennivåer på flera håll i södra Sverige. Mera regn väntas också de närmaste dagarna

Värnamo har bett om hjälp för att skydda centrum, rapporterar P4 Jönköping.

SMHI varnar för höga flöden i vattendrag i flera delar av Götaland under resten av veckan, bland annat på vissa ställen i Småland och Västergötland.

– Vi har ett ostadigt väderläge, där det kommit in flera regnområden över södra Sverige den senaste tiden, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, till TT.

– Det har också varit plusgrader över södra halvan av landet, där det kom ganska stora mängder snö i förra veckan, tillägger han.

Värnamo, som ligger vid ån Lagan, får nu barriärer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Kommunens egen utrustning befaras inte räcka för att skydda centrum från översvämningar.

Utanför Skillingaryd har räddningstjänsten byggt vallar för att stoppa vatten som svämmat över från Österån.

– Det är väl 10–15 centimeter i hundgården, säger Carina Strid Bjurhager, boende utanför Skillingaryd, till P4 Jönköping.

Någon lättnad är inte i sikte förrän efter helgen.

– Det blir mera regn och fortsatt plusgrader. Det är först i början på nästa vecka som det kan bli kyligare. Under söndagen kommer det in ett nederbördsområde som kan övergå till snöfall även över södra Sverige, säger Max Schildt på SMHI.

Men när helgens lågtryck dragit förbi, kan kallare luft dra ner över landet.

– Då kryper temperaturen ner på minussidan även i södra Sverige, åtminstone på nätterna.