Åtal för mordförsök ökar – när fler pratar

TT

Publicerad 2023-12-23

En mer effektiv polis samtidigt som att många gärningsmän är unga kan förklara att fler åtalas, enligt chefsåklagare Per Erik Rinsell. Arkivbild.

Antalet åtal kopplat till mordförsök har ökat rejält de senaste åren i Sverige, visar statistik från Åklagarmyndigheten, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Fram till november har det väckts 528 åtal om försök till mord eller dråp samt förberedelse och anstiftan till mordförsök. 2018 var samma siffra 283.

En förklaring är att fler berörda pratar med polisen, enligt chefsåklagare Per Erik Rinsell, som utreder grova brott i södra Stockholm.

– Dels tror jag stockholmarna har tröttnat, de som ser det pratar faktiskt med oss. Dels riktar det sig nu inte bara mot gängkriminella utan mot familjerna och de pratar med oss på ett annat sätt, säger han till Ekot.

Polisen har också blivit mer effektiv, samtidigt som att många gärningsmän är mycket unga och oerfarna, enligt åklagaren.

– De är inte så förslagna så vi har gripit många kort efter gärning, och de är inte så duktiga på att inte berätta för oss.

Följ ämnen i artikeln