90-årige Bo rånades i sin trappuppgång: ”Otroligt fegt och kallt”

Publicerad 2023-10-07

90-årige Bo Lundgren rånades mitt på dagen, utanför sin egen hiss.

När Bo försökte göra motstånd mot de två rånarna slog de honom till marken och stal hans plånbok.

– Jag tycker det är så otroligt fegt och kallt att ge sig på en gamling som mig, säger Bo Lundgren.

På Bo Lundgrens vardagsrumsbord står flera blombuketter i vaser. För några dagar sedan fyllde han 90 år och barn och barnbarn kom för att fira honom.

På bordet står även ett foto av hans hustru. I vintras gick hon bort och sedan dess har lägenheten i Gröndal ekat tom.

– Jag tycker fortfarande jag hör henne ibland från köket. Det är en stor omställning att efter 30 år tillsammans plötsligt vara själv, och det är så tråkigt att laga mat ensam, säger Bo Lundgren.

Bo Lundgren rånades och slogs ner av två män.

Efter hustruns död blev den annars så aktive Bo mer hemmasittande, sorgen gjorde honom som förlamad. Men innan han rånades hade han precis börjat komma igång igen med promenader vid den närliggande sjön och gymnastik hemma i lägenheten.

– Efter att de där männen hoppade på mig har jag tyvärr haft lite för ont för att gå några längre sträckor. Det gör ont i ryggen och höften, säger han.

Det var den 19 september som Bo Lundgren varit i närliggande Liljeholmen för att ta ut pengar i bankomaten och köpa en lott, något som tidningen Mitti var först med att rapportera om. En av polisens teorier är att rånarna såg Bo ta ut pengar och sedan följde efter honom hem.

Bo Lundgren väntade vid hissen när de två männen kom fram mot honom.

För när Bo väntade på hissen i sitt trapphus kom två mörkklädda män plötsligt fram emot honom.

En av dem tar fram vad som ser ut som en polislegitimation och ber att få komma med Bo upp.

– Men jag såg att den där legitimationen inte såg riktigt rätt ut. Så jag sa åt dem att gå iväg, säger Bo Lundgren.

Då hoppar en av männen på Bo. En brottningsmatch uppstår.

Bo, som började sitt yrkesliv som militär och som senare blev idrottslärare, har erfarenhet av närkamp. En del trix som han säger.

– Men då ger sig den andra personen in i det hela och slår till mig på något vis så jag far i backen. Hade det bara varit en hade jag kanske kunnat ta honom men jag hade inte en chans mot dem båda, säger Bo Lundgren.

Männen tar Bos plånbok och springer. Bo ger sig efter dem för att se åt vilket håll de försvinner.

Samtidigt skriker han:

– Hjälp, jag har blivit rånad!

En förbipasserande hjälper Bo att larma polis som är där efter bara några minuter.

– Det var ändå tur att det inte blev värre än det blev. Jag kunde ha slagit i huvudet istället och vem vet hur det hade gått då, säger Bo Lundgren.

För det som hände Bo Lundgren var ytterligare ett rån i en längre rad som då drabbat äldre personer i området.

I början av september märkte polisen i Söderort i Stockholm hur ett stort antal rån och grova stölder inträffade där brotten hade liknande modus och gärningsmännen överensstämmande signalement.

Bara två dagar efter att Bo rånades kunde två män, 22 respektive 43 år gamla, gripas. De är båda dömda för flertalet stölder och annan brottslighet tidigare.

Nu är männen häktade misstänkta för att ha gett sig på åtta äldre personer och misstankarna gäller både flera fall av rån och flera fall av grova stölder.

Bo får kämpa lite när han ska resa sig från soffan för att bära ut kaffekopparna. Ett foto som togs dagen efter rånet visar stora blåsvarta blåmärken över Bos ben och höft och de har ännu inte bleknat.

När han brottades med en av männen fick han även ett sår i handen av något vasst som en av rånarna hade på sig, men vad det var vet inte Bo.

– Det var ändå tur att det inte blev värre än det blev. Jag kunde ha slagit i huvudet istället och vem vet hur det hade gått då. Jag tycker det är så otroligt fegt och kallt att ge sig på en gamling som mig, säger Bo Lundgren.

Han säger att han efter rånet mest kände ilska, inte rädsla. Men att det sakta har sjunkit in vad som hände och hur illa det kunde ha gått.

– Jag är lite mer vaksam nu, ser mig om över axeln mer när jag är ute. Och det är tråkigt att behöva känna så.

– Men jag skulle vilja råda andra gamla att även de ska vara lite vaksamma. Släpp inte in okända i porten. Se till att dörren går i lås bakom dig. Lita inte på att någon är en myndighetsperson om de inte kan visa upp tillförlitlig dokumentation.

Två män har gripits misstänkta för rånet mot Bo och för flera andra rån och stölder.

Anders Decker är polisinspektör i lokalpolisområde Skärholmen som utreder fallet mot de två misstänkta rånarna.

Att denna typ av brott får en lösning är långtifrån självklart men i detta fall fanns mycket att gå på.

– Denna rånserie var geografiskt begränsad och rånen genomfördes under eftermiddagarna. Det fanns bra uppgifter i pågående förundersökningar att jobba vidare med  som ledde till att vi genom både utredningsarbete och operativa  åtgärder kunde gripa två misstänkta. Generellt sker annars rånen mer geografiskt utspritt med enstaka rån som inte är i denna omfattning.

Anders Decker säger att förutom rånvågen som Bo Lundgren var ett av offren i så ser man annars inte en ökning av rån mot gamla.

Däremot är bedrägerier mot gamla något som ökar kraftigt.

– Vanligast är bedrägerier genom social manipulation, så kallad vishing, där kriminella ringer och utger sig för att representera exempelvis bank annat företag eller myndighet för att komma åt personlig information som koder, lösenord, kortuppgifter och så vidare, säger Decker.

Bo Lundgren har fått ett målsägandebiträde och senare i höst kan åtal komma att väckas mot de två misstänkta rånarna. Sedan väntar rättegång.

– Om jag fortfarande lever då, säger han med ett skratt.

– Nej då, än är det liv i gubben. Och jag tycker att det är viktigt att sådana här brott inte går ostraffade så jag kommer försöka vara med.

Linda Hjertén

Följ ämnen i artikeln