Rasar mot glampingplanerna i ”paradiset”: ”Tänker kedja fast mig”

Publicerad 2023-07-11

HALLAMÖLLA. När turismen trängt sig närmare har skogsområdet varit lokalbornas orörda oas.

Nu finns planer på att locka dit vandrare med en lyxcamping.

– Jag och en granne har sagt att vi kedjar fast oss vid varsitt träd om det blir av, säger Anneli Alvarsson, 49.

Har vi hamnat mitt i en scen ur Ronja Rövardotter?

Vi kommer ut från den lilla skogsvägen och har plötsligt ett vilt, vidöppet landskap framför oss som skiftar i grönt och brunt. Förutom fågelkvittret är det tyst.

Den gamla

dödisgropenfördjupning (ofta vattenfylld eller igenväxt utan avlopp) i terrängen bildad när ett dödisblock som begravts i morän eller isälvssediment smälte. (Källa: Skogsencyklopedin) omringas av tät skog.

– De säger att tälten ska vara här i kanterna, säger Anneli Alvarsson.

Hon trodde inte sina öron när hon i våras fick höra att markägaren Högestad och Christinehof gett grönt ljus åt ett privat företag att anlägga en glamping här.

– Man känner sig överkörd. Uppriktigt trodde jag att det var ett skämt.

Vill dra el till safaritält

Enligt bygglovsansökan ska det bli ett 20-tal safaritält, med tillhörande dusch, kök och toalett. För att lösa vattenfrågan ska en brunn borras, skriver Ystads Allehanda.

Originaltanken var att driva anläggningen med hjälp av solceller. Men i information till de boende, som Aftonbladet tagit del av, står att en ”generator med miljöbränsle” ska fungera som backup.

Nu undersöker företaget också om man kan dra in fast el till anläggningen. Bygglovet är tänkt att gälla fram till 2028.

300 i upprop

Planerna har fått arga och oroliga bybor att gå samman i ett upprop.

298 personer har skrivit under namninsamlingen som skickats in till Tomelilla kommun och länsstyrelsen i Skåne. Och det är inte bara grannar – även personer från ställen som Växjö, Malmö och Helsingborg motsätter sig planerna.

– De har nog varit här och känt friden och lugnet, tror Anneli Alvarsson.

Hon bor närmast glampingen om planerna blir verklighet.

– Det är första gången i mitt liv som jag känner ”nu vill jag inte bo här mer”. Annars är detta på riktigt mitt paradis på jorden. Det har alltid varit det, även när jag var liten och var hos farmor och farfar, säger Anneli som bor i sin fars föräldrahem.

Ska inte andra få uppleva paradiset och den orörda naturen? Anneli säger att det inte handlar om det.

– Kom hit och vandra. Du kan ju slå upp ditt tält här en natt om du vill. Utan att borra en brunn. Utan att dra hit el. Utan att ha en reception som är bemannad dygnet runt. Och ha med dig din egen mat.

Ligger nära naturreservat

I namninsamlingen uttrycker man oro för hur naturen ska påverkas av glampingen. Man skriver att området ligger i centrum av ett större sammanhängande skogsområde som fungerar som viktig buffertzon till Verkeåns naturreservat.

Samtidigt finns oro för trafiksituationen på grusvägarna i skogen, som många också använder som ridvägar – och rädsla för att allmänheten ska stängas ute från sin tysta oas.

– Man kunde valt en annan plats där det kan gagna folk. Sätt det vid Kaffestugan, sätt det vid slottet där det redan finns turister. Och få mer intäkter. Men inte mitt ute i ingenstans, säger Anneli.

Oblyga turister i trädgården

Inte långt härifrån ligger Hallamölla vattenfall, Skånes högsta, som är ett populärt besöksmål.

Anneli berättar hur det var under pandemin, när det helt plötsligt satt turister och fikade i hennes trädgård.

– Jag har haft folk inne på gården som kommit med sin husbil. ”Jag ska bara åt det hållet för det visar min GPS”. Det går inte, du kan inte köra över mitt garage. Det här är ingen väg, det är bara en hage bakom.

Så vill hon inte ha det igen.

Anneli har varit med om att turister oblygt går in hennes trädgård. Hon skrattar när vi frågar om skylten. ”Jag har ingen bössa. Men man ska ta den lite på allvar tycker jag”.

Vad gör du om glampingen blir verklighet?

– Jag tänkte att jag skulle kedja fast mig därborta vid trädet. Och en granne sa att han skulle sitta vid det andra, och så skulle hans fru komma med kaffe till oss.

Svårt ärende

Företaget bakom lyxcampingen har varit i byn och delat ut lappar med information som ska lugna grannarna.

De skriver att de boende inte kommer att störas av trafiken, eftersom vägen som är tänkt att köra in till anläggningen inte används av varken gående eller ridare. Besökarna ska vara max 40 åt gången.

”En stor del i våra vandringsresor är att utbilda våra gäster i vad de ska tänka på när det gäller vårt känsliga djur- och naturliv”, skriver de.

Samtidigt säger Tomelilla kommuns bygglovshandläggare att ärendet är svårt att bedöma – och har begärt en miljökonsekvensbeskrivning över hur naturen påverkas av den planerade glampingen, skriver YA.

Därefter ska ärendet lyftas till politikerna i Tomelilla kommun.

”Vill ge det till barnen – som det är”

Nu kan safaritält visserligen flyttas.

Tillståndet ska bara gälla mellan maj och september – resten av året ska allt tas ner.

Men vad händer sen, undrar Anneli. Om en glamping bara är början – om det blir mer, och mer, och mer tills hennes paradis inte finns kvar längre. Vad händer med huset?

– Om jag inte kan ge mina barn någonting annat så vill jag ge dem det. Då vill jag inte att det ska vara något som någon annan tjänar pengar på. De ska få det som det är.


Aftonbladets Peter Wixtröm och Nora Fernstedt på plats på Österlen.