Grönt ljus för Winefinder att fortsätta sälja alkohol i Sverige

Publicerad 2023-07-07

Systembolagets krav på att Winefinder, som säljer vin online, ska sluta marknadsföra och sälja alkohol i Sverige får inget gehör av Högsta domstolen.

Domen är den första av sitt slag och kan utmana det svenska alkoholmonopolet.

Winefinder är registrerat som ett danskt bolag, men har även försäljning i Sverige.

"Enligt Högsta domstolen framgår av alkohollagen och dess förarbeten att sådan distanshandel som var aktuell i målet inte strider mot alkohollagen, utan ska ses som en tillåten form av privatinförsel", skriver Högsta domstolen i ett pressmeddelande om domen, som kom på fredagsmorgonen.

Förutom att Systembolagets krav på att stoppa Winefinders verksamhet i Sverige inte får något gehör av domstolen, ska Systembolaget också betala Winefinders rättegångskostnader på strax under en miljon kronor.

2007 fick Winefinder tillstånd att bedriva verksamhet i Sverige, men redan från början ifrågasattes om e-handeln med viner var lagenlig.

Och domstolsprocessen har varit lång. 2019 drog Systembolaget Winefinder inför rätta med kravet att Winefinder ska sluta marknadsföra och sälja vin i Sverige. Under hösten 2020 kom Patent- och marknadsdomstolen fram till att Winefinder bröt mot lagen, men domen ändrades i Patent- och marknadsöverdomstolen och nu slår alltså HD fast att Winefinder faktiskt får sälja alkohol i Sverige.

– Det känns fantastiskt skönt att det nu är över. Vi är ett litet bolag och det här har hållit på sedan 2007. Nu kan vi blicka framåt, säger storägaren Alex Tengvall till Aftonbladet.

Vad firar ni med?

– Vi är ett utspritt bolag så vi får fira på olika platser. Jag själv är på Möja i skärgården. Det får bli rikligt med champagne.

Avgörande för HD:s dom är att försäljningen har skett från Danmark, med frakt in i Sverige. Att import av alkohol från andra länder är tillåtet, slår HD fast i sin dom, och domstolen anser att Winefinders verksamhet motsvarar sådan import.

”Marknadsföringen är därmed inte otillbörlig av det skälet att försäljningen skulle strida mot detaljhandelsförbudet och Systembolagets talan ska därför avslås”, skriver HD i domen.

Domen innebär att Systembolagets monopol i Sverige kan vara utmanat. E-handeln av alkohol står förvisso för en liten del av marknaden, men eftersom ett bolag nu fått grönt ljus av högsta domstolsinstans kan det snart ändras om bolagen expanderar stort.

Systembolaget förlorar i HD – Winefinder får fortsätta sälja vin till svenska kunder.

Aftonbladet har sökt Systembolaget för en kommentar om domen. Bolagets presstjänst hälsar att man nu analyserar domen och att kommentarer ges först nästa vecka.

Följ ämnen i artikeln