De värsta fallen av trakasserier i Försvarsmakten

Uppdaterad 2018-01-15 | Publicerad 2017-11-17

Under de senaste fyra åren har bara sex fall av sexuella övergrepp och trakasserier nått Försvarsmaktens ansvarsnämnd.

Här är de avgjorda fall där kvinnor och män utsatts av kollegor på jobbet.

UTSATT FÖR BLOTTARE. Johanna Lundberg och två kvinnliga kollegor gjorde militär grundutbildning på F21 i Luleå. När de skulle duscha vid ett omklädningsrum kom en officer in och tog duschen intill, blottade sig med stånd och erbjöd massage. Kvinnorna anmälde händelsen, responsen blev omedelbar och åtgärder vidtogs. Även om händelsen var obehaglig är Johanna Lundberg ändå nöjd med samtliga chefers agerande.


Utnyttjade kvinna när hon var berusad

En kvinna gjorde lumpen som kock ombord på ett av Försvarsmaktens största fartyg. Vid avslutningsfesten bjöds på middag och gemensam utgång till ett dansställe.

Här är hennes berättelse:

”Det blev mycket dricka under kvällen och jag kände att jag hade fått i mig för mycket alkohol och ville gå tillbaka till fartyget. Jag hade då pratat med N och berättat att jag tappat bort min värnpliktslegitimation och han erbjöd sig att följa med för att gå i god för mig i vakten. Hela vägen till fartyget är suddig men jag kommer ihåg att jag sitter i maskinistkontoret på en stol med N hukandes framför mig varpå han kysser mig. Jag säger till honom att jag inte mår bra och vill gå och lägga mig i min binge.

Vad som händer sedan vet jag inte, men jag vaknar upp med N ovanpå mig och känner mig äcklad. Jag inser att han är i mig och jag förstår vad som händer. Jag kommer ihåg att jag protesterar och säger att jag mår illa. Han stönar och säger åt mig att vara tyst. Nästa minne är att jag vaknar upp i min egen binge med klänningen på men utan trosor och strumpbyxor.

Dagen efter sitter jag vakt då N kommer förbi med strumpbyxor och smycken i en påse som han kastar in i vakthytten och skrattar lite för att sedan gå igen.

Jag kontaktar min tjänstegrenchef då jag inte visste vart jag skulle vända mig. Han skrattar åt det och säger att det var dumt och kontaktar sedan N för att meddela honom att jag inte mår bra och att han borde prata med mig.

Då jag själv försatte mig i det berusade tillstånd som jag var och de facto att han var officer så antog jag att det som skett var mitt fel och jag kände efter samtalet med X att, även om det som skett kändes väldigt fel, så skulle ändå ingen tro mig. Jag var mest rädd för att jag själv skulle få skulden för det och få dåligt rykte”

Tre år senare började kvinnan som kock på ett annat fartyg.

Och det visade sig snart att samma officer också tjänstgjorde där. Han började återigen göra närmanden.

”Exempel på komplimanger och inviter han ofta gav var ”Jag gillar kurviga kvinnor, som du”, ”du och jag borde ha en privat fest och lära känna varandra bättre. Han har rört vid mig på ett olämpligt sätt såsom strykt mig på benet eller över ryggen under ett flertal tillfällen. Han har också skickat sms.”

Ytterligare tre år senare, 2013, träffade hon en kvinnlig kollega som också tjänstgör tillsammans med officeren. Hon berättade om liknande erfarenheter.

”Jag får senare ett sms av henne där hon skriver ”Han kysste mig på kinden när jag skulle viska en sak till min kollega bredvid. Nu är jag rädd.”

Ytterligare lite senare träffar kocken två andra kvinnliga kollegor, som även de berättar hur de utsatts för fysisk beröring och ovälkomna kommentarer av den aktuelle officeren.

Då gjorde hon en anmälan.

”Jag har under de här åren mått dåligt över vad som hänt och ju längre tiden har gått har jag dock blivit mer övertygad om att det är N som gör och har gjort fel. Det kan inte vara rätt att jag ska gå omkring och ha en klump i magen och må dåligt över vad han gjort. Jag går fortfarande omvägar förbi ställen där jag tror att jag kanske stöter på honom och jag känner stor ångest över att jag kanske någon gång måste jobba på samma fartyg som honom igen.”

 I utredningen hävdade officeren att det som hänt hade skett i samförstånd, att kvinnan varit med på det hela.

Vad gäller den första händelsen bedömdes att ord stod mot ord. Ansvarsnämnden gjorde då en åtalsanmälan mot officeren angående sexualbrott. Åtta månader senare avskrev nämnden ärendet eftersom förundersökningen lagts ner: brott kunde inte styrkas.


Chef antastade sjöman på ölfest

En tysk korvett gästade en sjöstridsflottilj och på kvällen bjöds svenska sjömän och officerare till festligheter, ”beer call”, ombord.

Den utsatte sjömannen berättade:

”Vi stod och samtalade då han föreslår att vi ska gå ut på helikopterdäck och ta en nypa frisk luft. Därute börjar han smeka mig på rumpan, jag blev mycket ställd och kände mig kränkt. Jag drog mig undan, gick till officersmässen och satte mig i soffan bredvid en kollega. Men han kom efter och satte sig nära mig. Jag flyttar mig men han flyttar efter och börjar smeka, dra handen fram och tillbaka på insidan av mitt lår. Jag knuffade då en kollega i sidan så att han också skulle se vad som händer. Det pågick i 5-6 minuter.”

Sjömannen berättade vidare att han inte sagt eller visat att han kände sig kränkt. Han hade druckit alkohol men bedömde att officeren druckit mera och var ”tämligen berusad”.

”Under kvällen försökte jag dra mig undan men han kom efter. Smekningar på rumpan skedde 5-6 gånger.”

Tillsammans med två kollegor gick sjömannen tillbaka till sitt fartyg där de väckte ett befäl och berättade vad som hänt. Dagen därpå berättade sjömannen även för fartygschefen och händelsen anmäldes till ansvarsnämnden.

Officeren uppgav att han hade druckit mycket, hade minnesluckor. Han sa att aldrig varit med om något liknande och kände att det inträffade var främmande för honom. ”Om det hänt” bad han så mycket om ursäkt och var väldigt ångerfull.

Personalansvarsnämnden beslutade om löneavdrag 25 procent av daglönen i tio dagar.


Trakasserad vid motorutbildning

En motorinstruktör riktade stor uppmärksamhet mot särskilt de kvinnliga rekryterna.

Av utredningen framgick att det rent allmän rått en grov jargong bland befälen under motorutbildningen.

Instruktören hade både gjort uttalanden med sexuella anspelningar och även berört flera kvinnliga rekryter på ett ovälkommet sätt, något som en av de utsatta upplevde som sexuella trakasserier.

Vid ett tillfälle i en lastbilshytt ”slickade han med tungan”. Vid ett annat tillfälle, i en lastbilshytt, lade han armen runt en kvinnlig rekryt och kände på hennes hår. Inför en uppställning hade han även ”nypt henne i rumpan.”

Ansvarsnämnden beslutade om löneavdrag med 25 procent av daglönen i 15 dagar.


”Smällde” kollega i baken

En systemledare anmäldes av en kvinnlig kollega för sexuella trakasserier.

Vid första tillfället hade han, enligt ansvarsnämndens handlingar, ”smällt till henne i baken” och senare samma dag försökt krama henne och då tagit på hennes ena bröst. Han ska då också ha uttalat att hon är fin och att han inte kan låta bli.

Vid det andra tillfället sa han att hon hade en fin blus och orsaken till att han daskat till henne i baken förra gången var att hon lutade sig fram och att han då inte kunde låta bli. Han försökte sedan krama henne men den kvinnliga kollega drog sig undan. Även då daskade han till henne i baken.

Systemledaren nekade men personalansvarsnämnden beslutade om löneavdrag i tre dagar.


Drog ner blixtlåset på klänning

På en fest på en officersmäss blev en kvinnlig kadett fråntagen sitt bankkort - ”som en lek” - av en manlig kollega och vägrade ge tillbaka det när hon bad om det. För att få tillbaka sitt kort sprang hon efter kollegan som tagit det in till köket. Han blockerade sedan vägen för henne så att hon inte kunde komma ut. Först efter ett tag släpptes hon ut. Hon kände sig förlöjligad och gick iväg.

Den manlige kollega sökte sedan upp henne i baren för att be om ursäkt. När kvinnan sa att hon inte ville tala med honom drog han ner blixtlåset på hennes klänning så att den föll av och hela överkroppen blottades.

Den manlige kadetten fick löneavdrag i tre dagar och en erinran om att fortsatt misskötsamhet kan leda till att han blir av med anställningen.


Blottare i duschen

Tre kvinnliga soldater skulle basta på flottiljen F21 i Luleå när en yrkesofficer kom in i det gemensamma omklädningsrummet. Han erbjöd dem att vara med och spela badminton men de hade inga kläder. I omklädningsrummet fanns sex duschar och tre av dem var belägna så att ingen går förbi. Kvinnorna valde därför dem. När en dem återvände till omklädningsrummet för att hämta något tog yrkesofficeren hennes dusch.

En av kvinnorna berättar:

”Han stod utanför duschen och pratade, jag uppfattade att han ville se oss. Vi såg att han hade stånd. Penisen pekade rakt ut och uppåt.”

När den tredje kvinnliga soldaten kom tillbaka delade hon dusch med en av sina kvinnliga kamrater. Officeren tog då till orda igen:

”Han sa att jag kunde komma in i hans dusch om jag ville. Jag svarade nej. Han sade då att ”det är klart att du kan komma in här, så att jag kan massera dig”, och ”jag har så känsliga händer”. Först riktade han frågan till mig och när jag sa nej riktade han frågan till alla om ingen av oss ville ha massage. Frågan ställdes tre-fyra gånger.”

Händelsen anmäldes till polisen och officeren blev åtalad. I tingsrätten friades han men hovrätten fällde för sexuellt ofredande,  påföljden blev 40 dagsböter

Ansvarsnämnden bedömde att det rörde sig både om en mycket allvarlig omdömeslöshet och brottslighet då den riktade sig mot yngre, kvinnliga blivande kollegor. Han blev därför uppsagd.

En av de drabbade kvinnorna i ”dusch-ärendet” heter Johanna Lundberg. Hon är mycket nöjd med hur deras fall hanterades av alla inblandade chefer på F 21. Hon berättar för Aftonbladet:

– Det sköttes väldigt snyggt, de skjutsade in oss till polisen där det gjordes en anmälan och när den var gjord så gjordes det en arbetsplatsanmälan. De var väldigt tydliga med att den åtalade bara fick visa sig på vissa ställen på förläggningen för att vi skulle känna oss trygga. De visade väldigt mycket empati och kollade av läget även utanför arbetstid.

VET DU MER? HAR DU TIPS? KONTAKTA
REPORTERN