Indiens hbtq-revolution: ”Vi äter och fiser som er andra”

Blev lagliga för nio månader sedan: ”Är ett helt nytt land”

Uppdaterad 2019-08-02 | Publicerad 2019-07-31

För nio månader sedan var de olagliga.

Nu besöker Indiens främsta hbtq-pionjärer Stockholm Pride och berättar om kampen för acceptans och rättigheter.

– Det var som att vara med om Stonewall, säger svenska aktivisten Petter Wallenberg.

En liten flicka stannar upp på innergården på centrala Södermalm i Stockholm, trollbunden.

I julisolen strålar Tropical Marca, Indiens första queer-rappare, med sina metallsmycken och Dancing Queens, Indiens första transsexuella dansgrupp, exploderar av färger och vackra tyger. De är pionjärer; Indiens just nu hetaste hbtq-profiler och alla vittnen till en lång kamp för acceptans.

– Det har hållit på i evigheter. Indien har varit en så dålig plats. Att kallas kriminell i landet där du fötts och vuxit upp i är hemskt. Utanför Mumbai har det varit mycket diskriminering, men även i en stor stad som där har det varit vanligt med mobbning på skolor och arbetsplatser, säger Tropical Marca.

Fick inte gå på toaletten

Han vet vad han pratar om.

– Jag gick i en pojkskola med massor av aggressiv energi som ville trycka ner en. Också på jobbet, där jag inte fick gå på herrtoaletten för att jag är gay. De tvingade mig att gå på damtoaletten, men jag vägrade. Hade jag gått där hade de haft problem med det också.

Situationen lockade svenska musikern Petter Wallenberg som med sitt musikprojekt för mänskliga rättigheter, Rainbow Riots, tidigare gjort aktioner med lokala profiler i några av världens farligaste länder för hbtq-personer: Uganda, Malawi, Sydafrika och Jamaica.

– Jag kände, ”hej, vi är fortfarande olagliga i världens största demokrati”, så jag åkte dit, som en då kriminell gayman, och började göra protestmusik med de här fantastiska drottningarna.

”Är drottningar”. Svenske musikern Petter Wallenberg åkte till Indien och började göra musik med Tropical Marca och Dancing Queens.

”Vi äter och fiser som ni”

Under arbetet i höstas ändrades allt: den gamla brittiska koloniallagen vars paragraf 377 förbjöd samkönade relationer skrotades efter många års politisk kamp.

– Från att ha varit en protest blev det fest. Det var som att vara med om Stonewall och se människor plötsligt få frihet. I Sverige tog det lång tid men i Indien hände det över en natt, säger Petter Wallenberg.

Tropical Marca ser Indien som ett helt nytt land.

– Nu finns massor av ställen att gå till och skolor lär barnen om mänskliga rättigheter och hbtq-personer. Det kommer att ta tid, men nu har staten sagt att vi är okej och vi kan börja lära Indien att vi finns. Det är inte så att vi inte fanns innan, det är bara att ni inte såg oss. Vi lever bland er, äter, skrattar och fiser som ni.

Rapparen Tropical Marca och dansgruppen Dancing Queens, Indiens första transsexuella dansgrupp.

Han utstrålar fullständig pondus och värdighet.

– I början fanns det några få gayställen men allt var väldigt hysch-hysch. Nu vill alla ha gay-gig på sin klubb och tjäna pengar på bögarna. Det är då vi bögar måste ge vår konst erkännande och tjäna pengar på den själva, det är där Petter kommer in och har skapat så många nya möjligheter för oss.

”Självmordssiffran har ökat”

Allt är förstås inte guld och gröna skogar ännu.

– Jag får fortfarande mejl från många som är väldigt rädda för att komma ut, det finns fortfarande många familjer som stöter bort hbtq-ungdomar, säger Petter Wallenberg.

Tropical Marca nickar så smyckena rasslar.

Självmordssiffrorna bland hbtq-personer i Indien har ökat, och hiv-siffrorna med för folk tänker: ”nu knullar vi, när det är lagligt”. Acceptansen är bara en liten sak. Det finns många steg som måste tas, som sexualundervisning där hbtq-personer också tas upp, vi måste utbilda andra människor om att vi är som dem, men vi tar en sak i taget.

Det är mycket kvar att uppnå, men Tropical Marca är positiv.

– Detta är saker folk redan jobbar med. Inom tre-fem år tror jag att hbtq-personer kommer få adoptera och gifta sig. Det kanske låter som lång tid men inte i Indien. Vi försökte bygga en tunnelbana på tio år så...

Indiens första queerrappare Tropical Marca med svensken Petter Wallenberg och dansgruppen Dancing Queens bakom sig. Från vänster: Maya, Yogendra, Paras, Urmi och Shekher.

PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen