Roger, 47, räddade familj ur brinnande hus

Räddningstjänsten: ”Han gjorde en hjälteinsats”

Uppdaterad 2020-01-27 | Publicerad 2020-01-22

HÖLLVIKEN. Mitt i natten la Roger Håkansson märke till ett ovanligt ljud i villakvarteret.
Han hämtade sin sambo och de sprang i riktning mot ljudet.
En villa stod i lågor.
– Familjen låg och sov. Vi bankade på dörrar och fönster så att de vaknade, säger Roger Håkansson.

Natten till juldagen åkte bilbärgaren Roger Håkansson ut för att bärga en bil efter en olycka. Vid halv fyra på morgonen svängde han upp på sin parkering i villakvarteret i Höllviken igen. När Roger klev ur bilen hörde han ett ovanligt ljud. Det prasslade och sprakade.

– Min första tanke var att det kunde vara inbrottstjuvar. Möjligtvis en vattenläcka eller brand, säger Roger Håkansson.

Roger sprang in i huset och hämtade sin sambo. Hon upptäckte ett ljussken längre bort.

– Det lyste lite vid taket på ett hus. Lite som en öppen spis men det var alldeles för högt upp för att vara det, säger Anette Strandar.

Roger Håkansson upptäckte att det brann i ett grannhus i Höllviken. Tillsammans med sin sambo lyckades han väcka familjen och få ut dem ur huset. Sedan sprutade han vatten på elden tills brandkåren kom.

Brann från en gasoltub

Anette och Roger sprang genom villakvarteret i riktning mot ljuset. När de kom runt ett hörn såg de hur det brann i väggen på en trävilla. De rusade in på tomten och började banka på dörrar och fönster för att väcka familjen. Efter en stund kom en man och hans sambo och deras hund ut. De hade inte märkt av att huset stod i lågor.

– Det slog mig att brandvarnaren inte hade gått igång. Den går ju inte igång förräns röken kommer in. Det är skrämmande, säger Anette.

Anette och Roger fick fram en vattenslang och började spruta vatten på elden. De drog också undan trädgårdsmöbler och annat från lågorna.

Samtidigt ringde husägarens sambo 112 medan han själv började leta efter en brandsläckare.

Intill husväggen fanns en gasoltub som brann. Roger och Anette försöket släcka den men det var lönlöst. Efter en stund såg de hur elden spred sig upp i taket.

– Elden kröp längs väggen. Det var overkligt, säger Roger.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och fick branden under kontroll. De hyllar Roger för att han agerade när han hörde det konstiga ljudet.

– Han gjorde en hjälteinsats. Det var helt avgörande och hade kunnat sluta hur illa som helst, säger Leif Brobäck, yttre befäl.

Nu vill de tacka sina hjältar

Orsaken till branden ska ha varit en tänd marschall som var placerad nära husväggen. Enligt Leif Brobäck fanns det en spridningsrisk till andra närliggande hus då husen ligger tätt i villakvarteret.

Anette och Roger var rejält omskakade efter händelsen och har tänkt mycket på vad som kunde ha hänt.

– Hade vi inte väckt dem så hade det kanske inte gått så bra. Brandförloppet var så snabbt och jag tänker på de giftiga gaserna, säger Anette och får medhåll från sambon.

– Det gick fruktansvärt fort. Jag tror inte att de hade klarat sig, säger Roger.

Husägaren är idag väldigt tacksam för att grannarna kom till undsättning. Han vill inte framträda med sina namn, men hyllar gärna sina grannar.

– Vi hade inte märkt något från branden. Det tog en stund innan man fattade när de kom och bankade på, säger han.

Tack vare grannarnas snabba insats brann inte hela huset ned. Familjen har också kunnat rädda mycket kläder och värdesaker.

– Vi är jättetacksamma för att de kom. Det finns ett annat scenario man hade varit rädd för.