Befälet misstänks för flera sexofredanden på muckarfest

Publicerad 2020-06-17

Ett befäl bosatt i Uppsala misstänks för misshandel och flera fall av sexuella ofredanden.

Ett befäl bosatt i Uppsala utreds just nu av militärpolis misstänkt för att ha sexofredat flera av sina rekryter i samband med en muckarfest.

Mannen ska bland annat ha smekt en av rekryterna på könet, samtidigt som händelsen filmats.

Det var i samband med en muckarfest den 23 april i år som befälet, en man bosatt i Uppsala, misstänks för att ha sexofredat minst fyra av rekryterna på flera olika sätt

Enligt en anmälan ska befälet ha sparkat och slagit en rekryt, tagit en annan på rumpan, en tredje på könet – och lyft upp kjolen på en fjärde.

Började som en lugn grillfest

Festen var planerad av rekryterna själva – och även befälen som deltagit under utbildningen hade bjudits in. Festen började lugnt med en gemensam grillning, spex och alkoholhaltiga drycker.

Stämningen ska till en början ha varit god, men allt eftersom att både rekryter och befäl blivit allt mer berusade ska det aktuella befälet ha börjat ofredat flera av rekryterna.

Befälet ska bland annat ha tagit en av rekryterna på rumpan utan dennes lov. Vid ett annat tillfälle har en av rekryterna påtalat att befälet vid en tidigare övning ska ha givit rekryten fel koordinater, varvid befälet ska ha sparkat rekryten två gånger på underarmen – och senare också slagit rekryten med handflatan i huvudet.

Smekt rekrytens kön innanför byxorna

I en barack ska befälet också uppmanat flera av rekryterna att ta av sig på överkroppen. Befälet ska sedan ha dansat tillsammans med en av rekryterna, och samtidigt smekt denne över kroppen samt tagit på rekrytens kön utanpå underbyxorna – men innanför ytterbyxorna.

Plutonchefen, som samtidigt har befunnit sig i baracken, avbröt händelsen och skickade ut befälet ur rummet. En rekryt filmade samtidigt händelsen med sin mobiltelefon.

Flera av rekryterna ska, enligt den utredning som har gjorts, känt obehag både under och efter den aktuella festnatten. Tidigare under utbildningen ska också rekryterna ha tagit upp befälets nedvärderande jargong gentemot rekryterna. Befälet själv känner inte igen beskrivningen av de aktuella händelserna.

Vill att befälet avskedas

Befälet utreds nu av militärpolis för ett fall av misshandel och fyra fall av sexuellt ofredande, och befälets chef vill också att se mannen avskedad.

I anmälan till Försvarsmaktens personalansvarsnämnd skriver chefen bland annat att mannen har agerat på sätt som är fundamentalt oförenligt med Försvarsmaktens värdegrund.

Personalansvarsnämnden som avgör befälets öde

Aftonbladet har varit i kontakt med Försvarsmakten som berättar att befälet inte ska ha varit inblandad i någon liknande incident tidigare.

– Nej, inte mig veterligen, utan det ska bara handla om just den här incidenten, säger Erica Dahlquist, kommunikationschef för mellersta militärregionen, som berättar att det blir personalansvarsnämnden som avgör befälets öde.

– Personalansvarsnämnden samlas en gång i veckan, men det är bara två tillfällen kvar innan sommaren, så jag kan inte svara på om det hinner tas något beslut nu eller om det kommer efter sommaren.

Riskerar mannen också att straffas civilt?
– Nej, förutsatt att inte någon av rekryterna väljer att göra en polisanmälan.

Följ ämnen i artikeln