ICC-åklagare: Netanyahu och Hamas ledare bör gripas

Publicerad 2024-05-20

Demonstrationer mot Israels krigföring i Indonesiens huvudstad Jakarta tidigare i maj.

Israels premiärminister och Hamas ledare bör gripas.

Det säger Karim Khan, chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolens (ICC).

Nu ska en panel fatta beslut om frågan.

Internationella brottmålsdomstolens (ICC) chefsåklagare Karim Khan vill att en arresteringsorder utfärdas mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Hamasledaren Yahya Sinwar, skriver chefsåklagaren i ett pressmeddelande.

Enligt Khan rör saken även Israels försvarsminister Yoav Gallant och ytterligare två Hamasledare: Mohammed Deif, ledare för Hamas väpnade gren samt Ismail Haniya, som är den terrorstämplade rörelsens politiska ledare.

En panel ska nu fatta beslut i frågan, enligt mediebolaget. I ICC pågår för närvarande en process om möjliga krigsbrott och brott mot mänskligheten i samband med terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol, samt Israels efterföljande krig mot Hamas i Gaza.

Karim Khan.

Det anklagas Netanyahu för

Karim Khan anser att Benjamin Netanyahu och Yoav Gallant gör sig skyldiga till flera krigsbrott och brott mot mänskligheten sedan kriget i Gaza bröt ut förra året. Enligt riksåklagaren rör det sig om sju olika brott, bland annat om att de använt svält som krigsföring samt medvetet riktat attacker mot den civila befolkningen.

– Vi hävdar att de brott mot mänskligheten som åtalet gäller begicks som en del av en omfattande och systematisk attack på den palestinska civilbefolkningen, baserad på statlig policy, skriver Kharim Khan.

Anklagelserna bygger på bevis i form av intervjuer med överlevare och vittnen, video-, bild-, och ljudmaterial, sattelitbilder, samt uttalanden från de misstänkta, enligt Kharim Khan.

Det anklagas Sinwar för

Även Yahya Sinwar, ledare för terrorstämplade Hamas, anklagas av Kharim Khan för att vara skyldiga till flera krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Det handlar om åtta olika brott. Några utav dem är att de tagit gisslan och använt sig av tortyr. Dessa ska begåtts omfattande och systematiskt mot den Israelska civilbefolkningen.

– Som del av vår utredning har vi intervjuat överlevare offer och överlevare, skriver Kharim Khan.

De även intervjuat flera som varit gisslan efter och ögonvittnen till bland annat Hamas terrorattentat den sjunde oktober förra året.

Yahya Sinwar anklagas ihop med Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, ledare för Hamas militära avdelning, och Ismael Haniyeh, ledare för Hamas politiska avdelning.