Toppmöte i Schweiz ska hitta vägen till fred

Kristin Groth/TT

Publicerad 2024-06-15

Mötet hålls i Bürgenstock nära Luzern, där säkerhetspådraget är stort. Arkivbild.

Över 80 stater har tackat ja till att delta i helgens toppmöte, tänkt att staka ut en väg mot en fredsprocess för Ukraina.

Uppslutningen är bred, men flera riktigt stora spelare saknas.

Säkerhetspådraget i Bürgenstock nära schweiziska Luzern är stort. Uppemot 4 000 soldater är inkallade och 6,5 kilometer stålstängsel har satts upp med anledning av fredskonferensen om Ukraina.

Ryssland är inte bjudet, men högnivåträffen är tänkt att lägga grunden för att i framtiden kunna inkludera det anfallande landet i fredsmöten.

– Vi skulle vilja ha en mycket bred process med sikte på varaktig, rättvis fred i Ukraina, har den schweiziska presidenten Viola Amherd sagt inför mötet.

Ukraina hoppas på ett brett internationellt stöd för landets tiopunktsprogram för fred med Ryssland, skriver AFP.

Ryska makthögkvarteret Kreml har dock upprepade gånger meddelat att man inte kommer att delta i några förhandlingar – om Ukraina inte accepterar att Ryssland har tagit över cirka 20 procent av Ukrainas territorium.

Inför mötet har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttryckt besvikelse över att vissa världsledare inte tänker delta. Bland andra stannar USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping hemma. USA:s vicepresident Kamala Harris kommer dock.

Från Kina heter det att man inte kommer att delta vid ett toppmöte om Ryssland inte finns med vid förhandlingsbordet.

Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson.