Tog springnota – åtalas för miljonbedrägerier

Cornelia Mikaelsson / TT

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-14 11.00

Fyra personer åtalas för grovt bedrägeri efter en uppmärksammad springnota i Malmö. Den blev startskottet för en utredning som omfattar misstänkta bedrägerier för över en miljon kronor.

– Det är en mängd grova bedrägerier som skett under två års tid, säger åklagaren Henrik Nordquist.

Det var på juldagskvällen som ett sällskap på 35 personer åt middag på restaurang Atmosfär i Malmö för 82 000 kronor. När det var dags att betala reste de sig från bordet och lämnade restaurangen i flera taxibilar, utan att betala.

Senare ledde utredningen till misstanke om ytterligare ett 20-tal grova bedrägerier mot företagare. Totalt handlar det enligt åklagaren om bedrägerier för över en miljon kronor under perioden augusti 2022 till mars 2024.

Personer som anmält bedrägerierna har tidigare blivit hänvisade till Kronofogden, och därmed har brotten aldrig utretts – tills nu.

– Bollen har rullat på, vi har hittat mer och mer och mer, säger åklagare Henrik Nordquist på en pressträff.

– Jag bedömer att mörkertalet är stort. Jag tror att det här har varit omfattande och att vi mest har skrapat på ytan.

”Systematiska”

Bedrägerier ska även ha skett i Danmark och Finland, enligt åklagaren. Han har dock valt att inte gå vidare med bedrägerier i utlandet eftersom det skulle vara för resurskrävande.

Förutom de fyra personer, två kvinnor och två män, som sitter häktade är två andra personer föremål för åtal. I de fallen gäller det ett mindre antal fall av grovt bedrägeri, enligt Nordquist.

Åklagaren menar att bedrägerierna har varit systematiska. Enligt honom har de fyra frihetsberövade personerna upprättat tre ideella föreningar för skens skull, som ett sätt att få krediter och fakturor han menar att de aldrig haft för avsikt att betala.

– Jag anser att de här föreningarna upprättades i syfte att användas som brottsverktyg, säger Nordquist till TT.

De misstänkta nekar dock till brott.

Godis och spabesök

Bedrägerierna omfattar en rad olika varor och tjänster, enligt Henrik Nordquist.

– Allt mellan himmel och jord. Från godis, skor och livsmedel till att hoppa på trampolinpark, vara på spa och gå på restauranger, säger han.

Men omfattningen på de misstänkta brotten skiljer sig kraftigt.

– Det är hamburgare för 5 000 kronor på Max upp till möbler för sexsiffriga belopp.

De häktade personerna misstänks även för bidragsbrott, så fler åtal kan vara att vänta. Åklagaren vill också att två av de misstänkta utvisas till Slovakien.