Adam Kadyrov misshandlade koranbrännare – hyllas av pappa

Publicerad 2023-09-30

I Sverige går koranbrännare fria. Inte i Ryssland.

När Nikita Zjuravlov brände koranen skickades han till muslimska delrepubliken Tjetjenien.

I häktet misshandlades han av 15-årige Adam Kadyrov – som nu hyllas av pappa Ramzan.

I maj greps 19-årige Nikita i ryska Volgograd, anklagad för att ha bränt koranen utanför en moské och skickat en video med händelsen till Ukrainas underrättelsetjänst.

Han ansågs ha ”förloämpat troendes känslor” och häktades i hemstaden. Men redan efter fem dagar skickades han till ett häkte 80 mil söderut, i delrepubliken Tjetjenien.

Nikita Zjuravlov, 19, anklagas för att ha bränt koranen i Volgograd.

Fallet ansågs så allvarligt att Vladimir Putin uttalade sig:

– Han kommer att avtjäna straffet i en av Rysslands regioner som företrädesvis har muslimsk befolkning, sade presidenten enligt tidningen Parlamentskaja Gazeta.

I augusti framkom det att Nikita Zjuravlov hade blivit misshandlad av Adam Kadyrov, son till den tjetjenska delrepublikens president Ramzan Kadyrov. I måndags publicerade presidenten en video där sonen med sparkar och slag ger sig på Zjuravlov.

Stillbilder ur videon där Adam Kadyrov misshandlar koranbrännaren Nikita Zjuravlov.

Pappa Ramzan intygade att han var stolt över sonen och beskrev brottsoffret enligt följande:

– Sådana förrädare är tumörer som måste brännas bort.

Anonyma ryska jurister som BBC talat med konstaterar att det som inträffat innebär att Adam Kadyrov har begått åtminstone nio brott mot ryska lagar. Men inget tyder på att han kommer att straffas, trots att flera ryska politiker kritiserat misshandeln.

– I den här regionen har de visat att de kan utföra vilka brott som helst utan att riskera straff, säger till exempel Eva Merkatjeva, ledamot i den ryske presidentens råd för mänskliga rättigheter.

Stillbilder ur videon där Adam Kadyrov misshandlar koranbrännaren Nikita Zjuravlov.

Dumans vice talman Vladislav Davankov konstaterar också att misshandel i häkte inte är ett ”acceptabelt straff”.

Hittills har varken president Putin eller hans talesperson Dmitrij Peskov svarat på frågor om händelsen:

– Jag kommer inte att kommentera historien med Kadyrovs son, sade Peskov i tisdags.

Men statsvetaren Abbas Galljamov tror inte att sista ordet är sagt. Han säger till BBC:

– Tjetjeniens ledare har skapat ett allvarligt problem för Putin. Killen från Volgograd som brände upp koranen må vara en idiot, men han är i alla fall etnisk ryss och nu framstår det som att Putin är redo att servera ryssar på fat till tjetjenerna. Det gillar naturligtvis inte en majoritet av ryssarna. Och när det gäller ”ryska patrioter” – de som stödjer kriget i Ukraina – är detta som att sätta kniven mot deras strupe.

Presidentsonen Adam Kadyrov, 15, misshandlade koranbrännaren.

Själv har Adam Kadyrov publicerat ett slags kommentar till misshandeln i sin Telegram-kanal, bredvid en bild där han har solglasögon på sig:

– Du kan hata mig, men vi vet båda att du kommer att le snällt när vi möts, skriver han enligt tidningen Meduza.

Adam Kadyrov har tidigare framställts i tjetjenska medier som en modig ung man som tagit krigsfångar, varit vid fronten och fått en utmärkelse för ”insatser mot terrorismen”.

När han var 14 år spred regimen videoklipp på tonåringen och hans bröder när de låg i en skyttegrav i Donetsk. De sköt med automatvapen och granatgevär.

En granskning av videoklippen från sönernas resa visade att de i själva verket befann sig flera kilometer från fronten, enligt Radio Free Europe.

Vladimir Putin och Ramzan Kadyrov.

Kadyrov hävdade i senare inlägg på Telegram att Adam och hans två bröder återvänt från fronten med varsin infångad ukrainsk soldat.

15-åringen har också setts köra bil utan körkort i Dubai och deltagit i en räd med tjetjenska specialstyrkor där två ”medlemmar i en milis som planerade attacker mot polisen” dödades.

Då fotograferades Adam Kadyrov med ett amerikansktillverkat automatvapen.