Blöta, blåsiga bakslaget efter påsk: ”Aprilväder”

Publicerad 2024-04-01

Sommartiden är här – men låt dig inte luras.

Blåsig blötsnö kommer svepa in tvärs över Sverige.

– Nu får vi haja till igen, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Påskhelgen har präglats av sol och vårvärme på sina håll i landet.

Men nu är det över för denna gång.

– Nu kommer ett nytt bakslag. Det svänger rejält, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Natten mot tisdag och under morgonen drar ett besvärligt snöoväder in över ett stort område. SMHI har utfärdat gula varningar för snö och vind över norra Götaland och östra Svealand. Som mest kan det bli upp mot 2–3 decimeter snö eller blöt snö över området och kring 10 centimeter lokalt.

– Det är nog en blandning av regn och snöfall. Det största mängderna faller sannolikt i stråket vid Vänern-området och sen bort mot Östergötland, säger han.

Nu är det slut på det roliga...

Lurigt lågtryck från söder

Det är svårt att sia om var exakt de största mängderna hamnar och hur mycket som lägger sig på marken. Prognosen är lurig och bara det senaste dygnet har den ändrats ganska rejält, menar Lasse Rydqvist.

– Så här såg det inte alls ut igår. Det kan ju vara så att prognoserna är nyckfulla i april månad men just i det här fallet handlar det också om att lågtrycket kommer söderifrån och då är det alltid lite extra lurigt med placeringen och var det hamnar, säger han.

Svajigt väder väntar.

Snön kommer förmodligen ställa till det i trafiken med dålig sikt. Samtidigt kan det vara moddiga vägar och både snö- eller ishalka.

– Det är ju värme i marken så mycket kommer nog smälta. Men snön som faller kyler ju ner vägbanan och gör att det kan bli halt ändå trots att man tror att det är varmt på vägen, säger han och fortsätter:

– Man får ju byta däck nu och det finns nog vissa som har bytt till sommardäck eller går i tankarna att göra det.

Så man bör kanske ta det lite försiktigt då?

– Ja, alltså jag kan säga så här att jag ringde hem mina föräldrar från Öland i dag. De hade tänkt åka i morgon. Och om man tänkt byta däck gör man nog klokt i att vänta några dagar.

Lågtrycket drar vidare österut efter tisdagen. SMHI har utfärdat en gul varning för snö och blåst på norra Gotland under onsdagsmorgonen.

Redan på torsdag är det dags för nytt snöfall.

– Och först efter det kan vi kanske få lite ny vårvärme. Och då är vi inne i helgen. Det är verkligen aprilväder.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln