Löfving gav Staaf toppjobb på Noa – trots att hon var oerfaren

Publicerad 2022-12-09

Trots att Linda Staaf saknade erfarenhet fick hon tjänsten som underrättelsechef på Noa, rapporterar Expressen.

Tidningen skriver nu att tjänsten tillsattes av Mats Löfving, som hon haft ett förhållande med.

– Mats Löfving har gynnat en person som han har haft en relation till, säger polisforskaren Stefan Holgersson till Expressen.

2015 fick Linda Staaf tjänsten som underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning. Tjänsten tillsattes av den då nytillträdde Noa-chefen Mats Löfving, en person som Linda Staaf senare hade ett förhållande med.

Nya uppgifter gör gällande att Linda Staaf vid tiden hon anställdes var oerfaren och saknade viktig utbildning, enligt Expressen.

Polisforskaren Stefan Holgersson kritiserar valet av Linda Staaf som underrättelsechef och skriver i en rapport att hon bland annat inte gått polischefsutbildningen.

– Hon har inte gått alla delar i Polisiär konflikthantering (Polkon) och hon är inte polisman heller vilket är en förutsättning för att få bära vapen. Det finns inget formellt beslut om att hon är polisman. Och det ska också finnas ett behov att få bära vapen, vilket är tveksamt om det finns, säger han till tidningen.

Linda Staaf.

”Ingen anledning att ifrågasätta”

Holgersson uppmärksammar också att Linda Staaf fått tjänsten av en bekant.

– Mats Löfving har gynnat en person som han har haft en relation till, säger polisforskaren Stefan Holgersson.

Noas chef Johan Olsson har försvarat anställningen av Linda Staaf.

”Polismyndigheten har varken nu eller tidigare haft anledning att ifrågasätta Linda H Staafs kompetens eller bakgrund” skriver han i en skriftlig kommentar till tidningen.

Han berömmer också henne för att bland annat ha utvecklat det internationella arbetet samt drivit och utvecklat underrättelseenheten på Noa.

Enligt Expressen sökte 21 personer tjänsten. Flera hade stor erfarenhet inom polisen. När Linda Staaf sökte tjänsten under en förlängd ansökningstid hade Mats Löfving tillträtt som Noa-chef. Redan då var Löfving och Staaf bekanta.

Mats Löfving.

Anmälan mot Mats Löfving

Tidigare i veckan avslöjade Expressen också att Mats Lövfing för ett år sedan polisanmäldes för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Brottsoffret var Linda Staaf.

Till tidningen säger Linda Staaf att hon inte utsatts för något brott, men att hon känt en oro för sin egen säkerhet. Utredningen lades ner efter två dagar utan att några utredningsåtgärder genomförts.

Efter årsskiftet lämnar Linda Staaf rollen som underrättelsechef för att börja jobba på polisenheten på justitiedepartementet.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln