Uppgifter: 87 000 personer har dött i Mariupol

Uppdaterad 2023-12-19 | Publicerad 2022-08-31

Mariupol har beskrivits som helvetet på jorden.

I flera månader attackerades den ukrainska hamnstaden hårt av Ryssland.

Nu uppger volontären Mykola Osychenko att 87 000 personer har dött sedan invasionen startade.

Följ ämnen
Ukraina

Över en natt förändrades livet för de omkring 430 000 invånare som bodde i den ukrainska staden Mariupol.

Redan den 24 februari, invasionens första dag, stängdes värmen av. 2 mars försvann elektriciteten, internet och dricksvattnet. 6 mars slutade gasen att flöda i spisarna.

Därefter följde intensiva attacker och blodiga strider i staden. Platsen har beskrivits som helvetet på jorden.

Hittills har det inte funnits någon exakt dödssiffra, men på onsdagen uppgav volontären Mykola Osychenko, med hänvisning till källor på stadens bårhus, att 87 000 människor registrerats döda. Något som flera ukrainska medier rapporterat om, däribland Dnipro.tv.

Osychenko: Hade inte hänt om luftrummet stängts

Utöver de dödsfall som registrerats på bårhusen ska också det finnas en lista över 26 750 oidentifierade, döda personer, enligt Mykola Osychenko.

Uppgifterna har ännu inte bekräftats.

– Om världssamfundet hade stängt luftrummet över Ukraina i början av mars hade inget av det här hänt. Om luftrummet var stängt hade de över 100 000 människor som dött i Mariupol fortfarande vara vid liv, säger han till tv-kanalen.

Massgravar dokumenterade på satellitbilder

I flera månader kämpade ukrainska styrkor med att göra motstånd mot Ryssland. De sista striderna utkämpades vid stålverket Azovstal, där omkring 1000 civila gömde sig och 2000 militärer höll stånd.

I slutet av maj beordrades de sista ukrainska soldaterna att ge upp. Stora delar av staden har förstörts i bombningar och flera av stadens byggnader ligger nu i ruiner.

Ukrainska myndigheter har också uppgett att massgravar identifierats utanför Mariupol, något som bekräftats av satellitbilder från platsen.

”De tar döda kroppar, kör iväg dem med lastbilar och kastar dem i diken de grävt. De vill dölja sina krigsbrott”, sa borgmästaren Vadym Boichenko om massgravarna tidigare i våras.

Han efterlyste även tydligare krafttag från omvärlden.

”Det största krigsbrottet på 2000-talet har begåtts i Mariupol. Detta kräver en stark reaktionen från hela den civiliserade världen. Allt måste stoppa folkmordet”, sa han då i ett uttalande på Telegram.

FN: Oro för krigsfångarnas säkerhet

Hur många civila som fortfarande befinner sig i staden är oklart. Under de senaste månaderna har hamnstaden ockuperats av ryska styrkor och tillgången till information i staden är begränsad.

Ett stort antal personer hålls också som krigsfångar i Mariupol, något som FN nyligen kommenterade.

”Vi är oroade över rapporter om planer på att döma ukrainska krigsfångar i Mariupol. Enligt internationell rätt ska krigsfångar inte kunna åtalas för att ha deltagit i strider”, skriver FN på Twitter.