Kvinnor förbjuds på nöjesparker i Afghanistan

TT-AFP

Publicerad 2022-11-10

Afghanska kvinnor flankerade av beväpnade talibaner på en marknad i Kabul i maj.

I Afghanistan stoppar nu talibanregimen kvinnor från att besöka landets parker och nöjesfält.

Kvinnor förbjuds även att träna på gym.

Redan i våras beslutade talibanerna att införa en könsuppdelning av besökarna, vilket ledde till att de kvinnliga besökarna därefter endast kunnat besöka parker, nöjesfält och gym vissa specifika dagar. Men nu stoppas de helt.

Habib Jan Zazai, som arbetar på nöjesparken Zazai Park i Kabul, är orolig över att beskedet kan leda till att han måste lägga ned verksamheten.

– Barnen kommer inte att komma hit ensamma utan kvinnorna, säger han till AFP.

En talesperson uppger att talibanerna har ”gjort sitt bästa” för att undvika ett totalt förbud för kvinnor, men då reglerna kring kvinnlig klädkod och könssegregering ignorerades såg man sig tvungna att helt bannlysa kvinnor från parker och gym.

Det nya förbudet är ytterligare ett led i raden av de inskränkningar av afghanska kvinnors rättigheter som införts efter att talibanerna grep makten i landet i augusti 2021.

Sedan maktövertagandet har bland annat tiotusentals flickor stängts ute från högre klasser i grundskolan och många kvinnor har inte fått återvända till sina arbeten.

Kvinnor har också förbjudits att resa längre sträckor på egen hand och möts av olika restriktioner på offentliga platser. De måste också täcka sina kroppar från topp till tå, enligt talibanernas direktiv som mötts av vida fördömanden av omvärlden.

Följ ämnen i artikeln