Juristens förslag mot gängskjutningarna: Amnesti till unga som säljer narkotika
Evin Cetin: ”De är brottsoffer”
Publicerad 2022-09-25
För att knäcka de kriminella gängen och få stopp på skjutningarna behövs nya åtgärder.
Evin Cetin, jurist och författare, anser att en sådan åtgärd är amnesti till unga som som säljer narkotika.
– Barn som är 12–13 år är ju brottsoffer när de utnyttjas och rekryteras in i den här marknaden, säger hon.
Gängvåldet med de dödliga skjutningarna tycks aldrig ta slut.
I augusti skedde mord nummer 47 och därmed passerades den mörka siffran för hela förra året.
Evin Cetin har i sitt tidigare arbete som advokat varit målsägandebiträde åt offren och deras anhöriga i en mängd rättegångar. Hon har även träffat en rad unga som som ingår i gängen i arbetet med boken ”Mitt ibland oss.”
Hennes bild är att de allra flesta skjutningar kan förklaras med konflikter i narkotikahandeln. Åtskilliga förövare har dessutom själva ett missbruk som ibland inletts redan i 13–14-årsåldern vilket leder till psykoser och ”fruktansvärda beslut”.
”De är brottsoffer”
Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim belyser en av Stockholms blodigaste gängkonflikter, den där det så kallade Östberganätverket varit en av parterna. Fyra bröder har pekats ut som ledande. Tre har blivit mördade, den fjärde sitter i fängelse.
Evin Cetin anser att det kan behövas hårdare straff för brott som har med mord att göra. Men hon framhåller i podden att det samtidigt behövs annat för att knäcka gängen. Hon tänker sig någon form av amnesti för de unga som sålt narkotika men inte hunnit gå över till våldsbrottslighet.
– Jag menar att barn som är 12-13 är brottsoffer när de utnyttjas och rekryteras in i denna marknaden. Samhället behöver ge dessa unga en ny chans till ett annat liv.
”Narkotikans barnsoldater”
Evin Cetin talar om narkotikans barnsoldater som dömts till fängelse när de blivit äldre. Inte minst ledde Encrochat till över 2000 utdömda fängelseår, och en stor del av dem gäller narkotikabrott.
Den tidigare advokaten efterlyser nu en diskussion om vad som ska hända med de unga när de kommer ut. Annars kommer gängkriminaliteten inte kunna bekämpas, framhåller hon.
– Kommer de inte ut till jobb, kommer de inte ut till någon sysselsättning eller utbildning direkt efter fängelset, så kommer de gå till den enda ekonomiska trygghet som de haft sedan barnsben, vilket är narkotikaförsäljningen, säger Evin Cetin och fortsätter:
–Då har vi bara bidragit med två saker: Det ena är slöseri med skattemedel. Och det andra är att vi haft en tillfällig inlåsning där vi sedan släpper tillbaka dem till narkotikaförsäljningen. Och det är inte att knäcka någonting.