”Emu-mamman” blev kärlekskrank och rymde

Publicerad 2023-02-16

”Emu-mamman” har fångats in efter flera dagars kärleksflykt.

Nu är hon satt i ”skyddshäkte” på gården.

Men hennes tidigare älskare, ”Gamlingen”, är fortfarande borta.

Ivette Gutierrez-Cortez hade precis lämnat dottern på förskola utanför Ronneby och var på väg hem igen längs en krokig väg. Efter en kurva står plötsligt en emu framför bilen.

– Ja, min första reaktion var att köra försiktigt så att den inte började attackera. Sen tänkte jag att jag tar ett videoklipp så att det finns bevis och ringer polisen direkt.

När Aftonbladet når henne är hon fortfarande ganska chockad. Men hon har en misstanke om var fågeln har kommit från.

– Det finns en exotisk farm i närheten. Det finns någon som har kameler, lamor och lite andra djur där. Om det är den så ligger den vid Angelskog.

Varit borta i flera dagar

Mycket riktigt visar det sig att emun – eller ”Emu-mamman” som hon kallas – har varit på rymmen från Angelskogs gård i flera dagar. Ägaren, den tidigare SD-politikern Tomas Lundberg, är glad över att hon äntligen tagit sig tillbaka. Men det var en kamp.

– Vi har försökt att locka den i flera dagar. Nu lyckades vi fånga in den. Det var inte lätt, men nu är hon hemma.

Okej, men hur gjorde ni för att fånga in den?

– Det var en aning brutalt. Vi fick med kraft lägga oss över henne. Men hon verkar inte ha tagit illa upp.

Ivette Gutierrez-Cortez såg emun stå på vägen när hon körde förbi.

Kärlekskrank och på rymmen

Enligt Tomas Lundberg har ”Emu-mamman” stuckit iväg för att hitta en ny partner.

– De är väldigt moderna på det viset. Hanen ruvar och han har försvunnit eller så ligger han redan på ägg. Då vill hon hitta en ny. Så det är en kärlekskrank emu-mamma på rymmen. Det är så jäkla roliga de här fåglarna!

Men vänta, är han också försvunnen?

– Ja, han är försvunnen. Vi har inte hittat några spår efter honom, så han kan ligga och ruva någonstans. Men, det betyder att hon kan ha varit på jakt efter en ny hane. Precis som hanarna i vissa andra arter. En gång var det till och med en som försökte döda sina kycklingar. Hanen var inte intresserad av henne och då tänker hon: ”De jävla ungarna”. Typ som björnar.

Vad heter han som är borta då?

– Han har inget namn riktigt, men vi kallar honom för ”Gamlingen”. Han är inte på rymmen. Han är bara borta på tomten. Förmodligen.

Inte första gången det rymmer emuer

Det är inte första gången Emuerna rymmer från Tomas Lundberg. 2018 rymde ”Houdini” från gården innan han dog av chock tre timmar senare när han skulle fångas in, skrev BLT.

– Eh, ja just det ja. Men den här blev inte stressad på det viset, den andra dog av chocken. Men den här är fysiskt oskadad.

Den naturliga frågan är ju hur det är med säkerheten?

– Nej, men alltså vi vet inte hur hon har kommit ut. Men nu har vi satt henne i rymningssäkert skyddshäkte. Vi har 5,5 hektar stort område där vi hägnat in oss själva, emuer, lamor, ankor och hästar. Hon har bevisligen rymt, men vi vet inte var. Det får vi hitta.

Aftonbladet har varit i kontakt med polisen som säger att de lämnat över ärendet till Länsstyrelsen i Blekinge.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln