Trumps video förstörde stabens krisstrategi

Publicerad 2020-10-07

Donald Trumps rådgivare hade hoppats kunna vända coronakrisen till en valvinnare.

Enligt planen skulle presidenten återkomma från sjukhuset lite ödmjukare och mer förstående inför lidandet som covid-19 orsakat folket, skriver New York Times.

– Jag mår bättre än på 20 år, blev svaret i videon som sabbade strategin.

Coronautbrottet i Vita huset har varit en mardröm för Donald Trumps stab. När smittan gick ända upp till presidenten, vilket efter en natt med hög feber i fredags fick läkarna att besluta om transport till sjukhus, gick krisen in i en ny fas.

Men samtidigt fanns det en förhoppning bland hans nära medarbetare inom återvalskampanjen att kunna vända kaoset till något som skulle rädda valet åt republikanerna, skriver New York Times.

Eftersom Trump tidigare fått massiv kritik för sitt sätt att sköta hanteringen av pandemin, var tankegången att det faktum att han själv drabbats av viruset gav en möjlighet att visa honom från en mänskligare sida.

Vända valvindarna

I takt med att pandemin inte släppt taget om USA, har demokraternas kandidat Joe Biden haft medvind i opinionen. Han har hela tiden sagt att man ska lyssna på vetenskapen, följa experternas råd för att minska smittan och mest hållit sig isolerad i källaren i hemmet.

Om Donald Trump återhämtade sig snabbt från sjukdomen och sedan återvände lite mer ödmjuk och mer förstående till de miljontals amerikaner som drabbats av covid-19 skulle det kunna vända valvindarna.

Planen var att han skulle förmedla sina känslor från att ha upplevt sjukdomen på nära håll, visa ett nytt skarpare förhållningssätt till att bekämpa pandemin och utnyttja erfarenheterna fram till nästa inplanerade debatt mot Joe Biden den 15 oktober.

Trump skulle visa att sjukdomen är svår, orsakar lidande men går att övervinna.

Strategin gick snabbt utför

Enligt de av presidentens rådgivare som New York Times talat med var man helt på det klara med att Trump är en person som har svårt att förmedla empati med andra, men att hoppet ändå var att han skulle se de politiska fördelarna.

Allt började bra. Presidenten svarade snabbt på läkarteamets behandling. Redan på lördagen var han feberfri, kände sig pigg och var uppe och höll sig aktiv.

Han twittrade under lördagen ut en video där han lät hes, berättade att han inte hade mått så bra under fredagen och hyllade läkarna som behandlat honom.

Men sedan gick strategin snabbt utför. Ett pr-drag där presidenten lät sig köras förbi sina anhängare fick snabbt kritik för att ha försatt livvakterna i bilen i fara. Detta gav förnyad bränsle till motståndarna som hävdar att han tar coronaviruset för lättsinnigt och uppträder oansvarigt.

Spelade in ny video

Sedan sabbades planerna helt under en kaotisk måndag när Donald Trump först twittrade att folket inte bör vara rädda för covid-19 och inte låta sjukdomen dominera deras liv, sedan regisserade en återkomst till Vita huset och avslutade med att spela in en video där han gav ett helt annat budskap än det rådgivarna hade hoppats på.

– Jag har lärt mig så mycket om coronaviruset. Och en sak är säker: Låt det inte dominera er, var inte rädda för det, sa presidenten.

– Två dagar sedan, jag kunde ha lämnat för två dagar sedan. Jag mådde jättebra, bättre än jag gjort under en lång tid, sa han och tillade att han mår bättre än på 20 år.

Donald Trump försvarade också att han inte praktiserade att hålla fysiskt avstånd innan han smittades av viruset – eftersom att det är så en ledare måste agera.

– Jag vet att det fanns en risk, en fara, men det är okej och nu är jag bättre. Och kanske är jag immun, inte vet jag, sa han.

Borde ha lyssnat på Boris

Han sa ingenting om sina medarbetare som smittats eller uttryckte sympati för amerikaner som är sjuka i viruset eller har någon anhörig som dött i sjukdomen.

Ny kritikstorm följde.

– Det verkar som att kampanjen inte diskuterat strategin med sin kandidat. Man skulle kunna hoppas att någon som har befunnit sig i en allvarlig hälsokris skulle ha något av ett uppvaknande, hitta lite religion i detta, men han verkar oförmögen att göra det, säger Brendan Buck, tidigare rådgivare till förra republikanska talmannen Paul Ryan, till New York Times.

Republikanska strategen Antonia Ferrier säger till tidningen att Trump borde ha tagit intryck av exempelvis Storbritanniens premiärminister Boris Johnson som personligt beskrivit sina erfarenheter av sjukdomen och talat om utmaningarna med att bekämpa viruset.

– President Trump har en möjlighet att förmedla ett liknande positivt budskap, säger hon.