Specialstyrkor mot demonstranter i Colombia – rapporter om sexövergrepp

EU, FN och USA fördömer det dödliga våldet: Skarp ammunition har använts

Uppdaterad 2021-05-12 | Publicerad 2021-05-08

Regeringens förslag att höja skatter mitt under coronakrisen har lett till landsomfattande demonstrationer.

Minst 26 personer har dött och hundratals har skadats när militär och specialstyrkor slår ner mot protesterna med tårgas, vattenbombningar och kulor.

Nu fördöms våldet av omvärlden.

”Kulor kan aldrig tysta den lidandes röst”, skriver den colombianska artisten Shakira på Twitter.

Colombia skakas just nu av vad som beskrivs som de största demonstrationerna på decennier. Tusentals colombianer har gått ut på gatorna i landets städer den senaste veckan för att visa sitt missnöje mot den sittande högerkonservativa regeringen, ledd av president Iván Duque.

Många demonstrationer har varit fredliga, men de har också präglats av våldsamheter. 840 personer uppges ha skadats och 87 personer saknas. Det kommer också rapporter om flera fall av sexuellt våld mot demonstranter.

Enligt officiella siffror har 24 – 23 civila och en polis – hittills dött när protesterna snart går in på sitt elfte dygn. Människorättsorganisationer uppger dock att nära 40 personer har dött.

Demonstranter drabbar samman med polis i Colombias huvudstad Bogota.

”Det är oacceptabelt”

Många av de döda är unga, den yngsta som dött var 16 år. I Cali, där några av de värsta sammandrabbningarna sker, dog en 22-årig man, släkt med stadens borgmästare, efter att ha skjutits i huvudet. Flera colombianska kändisar har reagerat kraftigt på hur polis och militär slagit ner mot demonstranterna.

”Kulor kan aldrig tysta den lidandes röst. Och det är viktigt att vi inte är döva inför ropen från våra egna”, skriver Shakira på Twitter och fortsätter:

”Jag ber mitt lands regering att den vidtar åtgärder akut, stoppa genast övergreppen mot de mänskliga rättigheterna och återinför värdet för människoliv, framför politiska intressen.

Fotbollsspelaren Falcao, som spelar för det colombianska landslaget och turkiska klubben Galatasaray, kräver ett stopp på våldet i ett inlägg på Twitter.

”Inför situationen i Colombia fördömer jag allt agerande som bryter mot mänskliga rättigheter. Jag kallar till icke-våld och ber att man värderar och respekterar rätten till fredliga manifestationer.”

Demonstranter drabbar samman med polis i Colombias huvudstad Bogota.

Finansministern har avgått

Demonstrationerna har beskrivits som de största på flera decennier. Den utlösande faktorn var en skattereform som regeringen lagt fram mitt under coronapandemin, som slagit hårt mot många colombianers ekonomi. Flera fackliga organisationer manade då till en nationell strejk.

Reformen, som bland annat skulle beskatta basvaror och höja skatten på bensin, har nu dragits tillbaka och landets finansminister Alberto Carrasquilla har avgått.

Men protesterna har nu förvandlats till ett bredare nationellt uppror mot fattigdom, ökande arbetslöshet, korruption och ojämlikhet.

Demonstranter drabbar samman med polis i Colombias huvudstad Bogota.

FN: Använder skarp ammunition

Under veckan samlades svensk-colombianer på Sergels torg i Stockholm till en manifestation för att visa sitt stöd för protesterna. Liknande manifestationer har hållits på andra platser, som New York och Madrid. EU, FN och USA har fördömt våldsamheterna och uppmanar regeringen att få ett stopp på polisens och militärens våld som anses oproportionerligt.

Bilder och videos visar hur poliser kastar tårgasbomber, skjuter och vattenbombar demonstrationer från helikoptrar.

– Det vi kan säga klart och tydligt är att vi har fått rapporter, och vi har vittnesmål, om överdrivet våld från säkerhetspolisens sida, eldgivning, att skarp ammunition använts, att demonstranter misshandlats och även gripits, säger talespersonen Marta Hurtado vid FN:s högkvarter i Genève.

I protesternas spår kommer också larm om skadegörelse och plundringar. I huvudstaden Bogotá har hundratals bussar och flera busstationer vandaliserats. Fem poliser skadades i samband med att demonstranter tände eld på flera polisstationer tidigare i veckan.

Presidenten öppnar för samtal

Natten mot torsdagen fick kongressbyggnaden utrymmas i samband med att demonstranter rev ner kravallstaket och försökte ta sig in i byggnaden.

Enligt Claudia López, Bogotás borgmästare, har det begåtts fel på bägge sidor.

– Att försöka bränna tio poliser levande är ärligt talat oacceptabelt, men att idag, som i min stad ha 14 ungdomar utan ett öga på grund av gummikulor som skjutits av kravallstyrkepolis (kallad Esmad reds anm) är också oacceptabelt. Det här kan inte vara demokratins framtid.

President Iván Duque har uttalat sitt stöd till polisen och militärens arbete men öppnade under onsdagen, när protesterna gått in på sin andra vecka, för samtal.

– Vi kommer att skapa utrymme för att lyssna på medborgarna och konstruera lösningar mot dessa mål.

Men protesterna, som många nu menar till stor del handlar om den demokratiska rätten att demonstrera, har fortsatt. Och många colombianer undrar hur det ska sluta.

Demonstranter drabbar samman med polis i Colombias huvudstad Bogota.

PODD Protesterna i Colombia

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln