Jordbävningar

Stor sökinsats efter jordbävningen – dödstalen väntas stiga

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Fredagens jordbävning i Turkiet har krävt minst 26 dödsoffer och över 800 har skadats.

Men de lokala myndigheterna befarar att dödssiffran kommer stiga i takt med att den massiva sök- och räddningsinsatsen fortsätter.

– Hela vår stats resurser har skickats ut för att hjälpa dem som påverkats av jordbävningen, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan.

Den kraftiga jordbävningen inträffade vid 13-tiden i går norr om den Grekiska ön Samos och väster om Izmir som är Turkiets tredje största stad. Jordbävningen hade en magnitud på 7 på Richterskalan och inträffade på ett cirka 16 kilometers djup i medelhavsbukten mellan de båda länderna.

26 döda

Den senaste dödssiffran är att 26 människor har dött och omkring 800 människor har skadats i samband med jordbävningen. Men den siffran väntas öka.

Under fredagskvällen och natten till lördagen har massiva sök- och räddningsinsatser pågått i både den Grekiska övärlden och i Turkiet.

Ett av de värst drabbade områdena är den turkiska staden Izmir som har omkring 4,5 miljoner invånare och är Turkiets tredje största stad.

Den turkiska staden Izmir, som har omkring 4,5 miljoner invånare, hör till de värst drabbade områdena.

”Bibehåll lugnet”

Regionens guvernör uppgav att man under fredagen hade lyckats dra fram 70 personer ur rasmassorna, men det är inte känt hur många som fortfarande saknas.

Under en av räddningsinsatserna deltog landets jordbruksminister Bekir Pakdemirli som talade i telefon med en flicka som låg begravd under rasmassorna.

– Vi uppmanar dig att bibehålla lugnet. Vi kommer nu att försöka lyfta cementblocket för att nå dig, sade ministern under insatsen, enligt TT.

Sökinsatsen har varit massiv under natten och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger enligt The Guardian att landets alla resurser är inkopplade i insatsen efter jordbävningen.

Det är inte känt hur många som fortfarande saknas.

Två tonåringar bland offren

Turkiets katastrof- och beredskapsmyndighet säger att minst 24 personer har dött i Izmir. En av de var en äldre kvinna som drunknade i de stora vattenmassorna som välde in i staden efter jordbävningen.

På den grekiska ön Samos ska två tonåringar ha dött när de träffades av en fallande mur, skriver tidningen. Minst 19 personer ska ha skadats på ön.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Höstlovet slutade med jordskalv

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordbävningar

Turkiet

Grekland